Σόιμπλε: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας από αυτές του ΔΝΤ

Σόιμπλε: Πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της Αθήνας από αυτές του ΔΝΤ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, ενώ σχολίασε ότι είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης απο αυτές του Ταμείου.

«Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, ενώ υπογράμμισε πως τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».

«Με δεδομένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε.

«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, "συμμαχίες των προθύμων", όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε.

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε συμφωνία έως το τέλος Μαΐου

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές και την Ελλάδα εως το τέλος Μαΐου εξέφρασε από την πλευρά του ο επίτροπος για θέμετα Οικονομίας της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

«Πρέπει να μετατρέψουμε το πολιτικό deal σε μια τεχνική συμφωνία. Ελπίζω ότι οι ομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πέτυχαν μία πολιτική συμφωνία με την Αθήνα πριν δύο εβδομάδες στη Μάλτα σχετικά με το είδος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει νέα φθηνά δάνεια και τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται από το Reuters, πέρασαν δύο εβδομάδες και τα κλιμάκια δεν έχουν ακόμα επιστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή