Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών φιλοξενεί η Αθήνα

Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών φιλοξενεί η Αθήνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά διεθνών επαφών τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε με αφορμή την πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum) που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα ταξιδέψει εκ νέου στις ΗΠΑ, πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι επίσκεψη στην Ουάσιγκτον το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που θα γίνουν για την ερχόμενη χρονιά, που θα είναι έτος Ελλάδας-Κίνας, και στο ταξίδι που θα κάνουν στο Πεκίνο 12-16 Μαΐου ο κ. Τσίπρας και μεγάλη ελληνική αποστολή. Ο ΥΠΕΞ είπε, επιπλέον, ότι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στη Ρωσία, αλλά και σε χώρες άμεσης γειτονίας με την Ελλάδα, όπως και στη Βόρεια Αφρική.

Αναφερόμενος στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο κ. Κοτζιάς το περιέγραψε ως «συνάντηση των κρατών με σπουδαίο ιστορικό πολιτισμό, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος σήμερα και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, αποτελώντας μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη». Στο φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώνεται από την Ελλάδα και την Κίνα, θα συμμετάσχουν, επίσης, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπήρξαν αιτήματα και από άλλες χώρες, οι οποίες πιθανότατα θα συμμετάσχουν σε επόμενες διασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν. Υπήρξαν και αιτήματα που απορρίφθηκαν, ωστόσο ο κ. Κοτζιάς κατονόμασε μόνο τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από διμερείς υπουργικές συναντήσεις με Κίνα, Ιράν και Αίγυπτο. Οι ΥΠΕΞ των συγκεκριμένων χωρών θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στο Ζάππειο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα απευθύνει χαιρετισμό και ο κ. Τσίπρας. Οι εργασίες του φόρουμ θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι και στη συνέχεια οι επίσημοι θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή