Ο χάρτης των εκλογών – Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι

Ο χάρτης των εκλογών – Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι Γάλλοι πολίτες αλλά και τα κριτήρια που βάρυναν στην επιλογή τους σκιαγραφεί η εφημερίδα «The New York Times».

Οπως αποτυπώνεται σε χάρτη της χώρας, η Μαρίν Λεπέν κέρδισε έδαφος σε περιοχές με υψηλή ανεργία και χαμηλούς μισθούς, εστιάζοντας στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης με την Ε.Ε.

Στον αντίποδα, ο Εμανουέλ Μακρόν κυριάρχησε σε πιο δυνατές οικονομικά περιοχές και μεγάλες πόλεις, όπως η Μπορντό και το Παρίσι, όπου η στάση του υπέρ του επιχειρείν και η κοινωνικά προοδευτική του πλατφόρμα βρήκαν απήχηση σε μορφωμένους ψηφοφόρους.

Η Λεπέν επίσης αναδείχτηκε νικήτρια στον βορρά και σε νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας όπως η Νίκαια που θεωρείται ιστορικά προπύργιο των κομμάτων της Δεξιάς.

Ο Μπενουά Αμόν καταποντίστηκε στη Λίλ που θεωρείται «οχυρό» των Σοσιαλιστών, καθώς εξασφάλισε μόλις 7%.

Τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Σοσιαλιστές έμειναν εκτός της δεύτερης κούρσας και είναι η πρώτη φορά από το 1981 που δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες οι Ρεπουμπλικάνοι συγκέντρωσαν ποσοστό 20% έναντι 27% το 2012 ενώ οι Σοσιαλιστές ποσοστό 6% έναντι 29% πριν από πέντε χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή