Επιτυχημένο το πρόγραμμα γλωσσομάθειας προσφύγων

Επιτυχημένο το πρόγραμμα γλωσσομάθειας προσφύγων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικότερο μέσο για την καθημερινή επιβίωση και μετέπειτα ενσωμάτωση δεκάδων προσφύγων, τη γλωσσομάθεια, θέλησε να προσφέρει το πρόγραμμα «ΣυνεχίΖΩΝΤΑΣ στην Ελλάδα». «Ξεκινήσαμε τον περασμένο Αύγουστο τον πρώτο κύκλο μαθημάτων ελληνικής και αγγλικής γλώσσας στον Ελαιώνα» λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Χριστοπούλου, υπεύθυνη πληροφορικής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, που υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το «Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα», που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι πέρασαν συνέντευξη, ωστόσο από τα μαθήματα δεν αποκλείστηκε κανείς. «Εντάξαμε ανθρώπους που δεν είχαν φοιτήσει καθόλου στο σχολείο στην πατρίδα τους, αλλά και εφήβους 15-18 ετών, που δεν μπορούσαν να φοιτήσουν σε σχολείο» διευκρινίζει η ίδια, «οι μεν επέδειξαν αξιοθαύμαστη πρόοδο, οι δε μεγάλη συνέπεια». Η πλειονότητα, ωστόσο, ήταν από 20 έως 26 ετών, ενώ σε πείσμα των παγιωμένων στερεοτύπων, η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγάλη. «Εκπροσωπούσαν το 1/3 των μαθητών και παρακολουθούσαν ακόμα και μητέρες με μικρά παιδιά, που απουσία φύλαξης αναγκάζονταν να φέρουν μαζί τους».

Από τους πρώτους 100 μαθητές του Ελαιώνα, οι 60 επέλεξαν να μάθουν ελληνικά και οι 40 αγγλικά. «Ως προς τις εθνικότητες, υπερίσχυαν οι Αφγανοί και υπολείπονταν οι Σύροι, καθώς πολλοί είτε έφυγαν από την Ελλάδα (πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης) είτε γνώριζαν καλά αγγλικά» σημειώνει η ίδια, «εξίσου είχαμε μαθητές από το Ιράν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και πολλές αφρικανικές χώρες».

Επειτα από την επιτυχία του πρώτου κύκλου, προστέθηκαν στον επόμενο μαθητές από το Ελληνικό και τα Οινόφυτα, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα 200 άτομα, ενώ η διδασκαλία μεταφέρθηκε στο Διδασκαλείο της Φιλοσοφικής. «Οι εν λόγω μαθητές σεβάστηκαν μακράν περισσότερο τον χώρο της Σχολής από τους φοιτητές μας και συμμορφώθηκαν αυτόματα με όλους τους κανονισμούς». Χθες, σε έντονα συγκινησιακό κλίμα παραδόθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες – πολλοί εκ των οποίων έφτασαν στο επίπεδο Β1 (στα αγγλικά) και Α2 (στα ελληνικά).

Καθώς ο μεγαλύτερος εχθρός στην καθημερινότητά στα κέντρα φιλοξενίας είναι η απραξία, οι περισσότεροι αφιερώθηκαν ψυχί τε και σώματι στη μελέτη, κάτι που επέδρασε θετικά στις επιδόσεις. Αλλωστε, η «διαρροή» από το πρόγραμμα κινήθηκε από 10 έως 15%, ποσοστό χαμηλό. «Ηταν μια συγκλονιστική εμπειρία για εμάς» ομολογεί η κ. Χριστοπούλου εκ μέρους των 25 εργαζομένων, «θαυμάσαμε τον τρόπο που διαχειρίζονται τις ανατροπές της ζωής τους, καθώς πολλοί βρίσκονταν κοντά, όταν έκλεισαν τα σύνορα στον βαλκανικό δρόμο, ακυρώνοντας τα όνειρά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή