Στην Κομισιόν οι ελληνικές θέσεις για το θέμα του ΟΣΕ

Στην Κομισιόν οι ελληνικές θέσεις για το θέμα του ΟΣΕ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην Κομισιόν σχετικά με κρατικές ενισχύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ στον ΟΣΕ απέστειλε η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΣΕ, ο φάκελος παραδόθηκε οριστικά προχθές στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition). Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΣΕ, Θανάσης Πετράκης, το συντριπτικό ποσοστό των «υποτιθέμενων παράνομων ενισχύσεων», αφορά τα δάνεια του ΟΣΕ για την κατασκευή και συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής. Στην πράξη πρόκειται για δάνεια που έλαβε ο ΟΣΕ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και για τα οποία υπήρξε κατάπτωση των εγγυήσεων, δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν μπόρεσε να τα αποπληρώσει.

Κατά τον κ. Πετράκη, για πρώτη φορά, η ελληνική πλευρά δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η Κομισιόν. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition) θα δεχθεί τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς και ότι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για να κλείσει ο σχετικός φάκελος. Η Κομισιόν αναμένεται να αποκριθεί σχετικά με την πολυσέλιδη απάντηση της ελληνικής πλευράς μέσα σε ένα περίπου μήνα.

Η απόκριση, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα, σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και τους συνδικαλιστές της, κρατά την αγορά κλειστή. Για παράδειγμα, η δημιουργία της ακαδημίας μηχανοδηγών παραμένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην είσοδο των νέων παικτών. Ο κ. Πετράκης γνωρίζει τα θέματα αυτά καλά, γι’ αυτό υποσχέθηκε στις δηλώσεις του να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα της ακαδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή