Οι «27» ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Οι «27» ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν παμψηφεί. H συμπαγής και δίκαιη εντολή από τους 27 για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν το Brexit είναι γεγονός», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ μέσω twitter σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της Συνόδου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών δεν πήρε παραπάνω από ένα λεπτό και ακολούθησε το έντονο χειροκρότημα των 27 ηγετών.

«Η ενότητα εν δράσει», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μέσω twitter.

Ωστόσο, τα μηνύματα για ενότητα των 27 εναλλάσσονταν με τις αιχμές προς το Λονδίνο μετά την απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι το Brexit «θα έχει αναπόφευκτα ένα τίμημα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε πως «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».

Σε αυστηρό τόνο ήταν και το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών,που ξεκαθάρισε πως «τίποτα δεν είναι δωρεάν», χρησιμοποιώντας μια πολύ γνωστή έκφραση στα αγγλικά ("There is no free lunch,") και πρόσθεσε «οι Βρετανοί πρέπει να το ξέρουν αυτό».

Όπως είχε γίνει γνωστό το προσχέδιο στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες σήμερα έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες.

Προστέθηκε π.χ ότι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο όλη η περιοχή της ηνωμένης Ιρλανδίας θα είναι μέρος της Ε.Ε ή ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές χωρίς αυτές να συνιστούν προηγούμενο για κάθε νομική πράξη της Ένωσης με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, όπως επέμεινε η Κύπρος να γραφτεί. Η Γαλλία από την άλλη κατάφερε να αποκλείσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Η. Βασίλειο, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία πρόσθεσαν  τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να αποκτήσουν βρετανική κατοικία μετά από πέντε χρόνια.

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τη βρετανική πλευρά τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή