«Μαραθώνια» η συνάντηση ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς – Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος

«Μαραθώνια» η συνάντηση ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς – Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη – από τις 5 περίπου το απόγευμα όταν και ξεκίνησε – είναι η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς οι πιστωτές επέστρεψαν καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, το MOU (η ευρωπαϊκή πλευρά) και το MEFP (το ΔΝΤ).

Στόχος της συνάντησης είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε 8- 9 μεγάλης ή μικρότερής σημασίας ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές των προϊόντων, το Δημόσιο κ.ά.

Σήμερα στις 2.00 μετά τα ξημερώματα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «τελειώσαμε όλους τους φακέλους και δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει. Σήμερα θα συζητήσουμε τα κείμενα όπου έχουμε διαφορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν 4- 5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα και 4- 5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, οι εκκρεμότητες είναι ακόμη αρκετές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τη δημόσια διοίκηση, το καθεστώς λειτουργίας και άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω των ΔΕΚΟ.

Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς το θέμα αυτό συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος

Με την διαπραγμάτευση εν εξελίξει ο γερμανικός τύπος αναφέρει πως «εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Αυτό μεταδίδει συγκεκριμένα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Στο ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουν πολλές γερμανικές εφημερίδες, όπως η Welt, η Bild στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις αναφέρεται πως «στις αρχές Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πέτυχαν μια συμφωνία για χορήγηση νέας βοήθειας προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Ωστόσο, συνεχίζεται η μάχη για τα ψιλά γράμματα (σ.σ. του ελληνικού προγράμματος)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή