Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά αβοκάντο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά αβοκάντο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ετοιμοι να πληρώσουν αδρά θα πρέπει να είναι φέτος οι λάτρεις του αβοκάντο, καθώς η τιμή του καρπού αυτού έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης και της συρρίκνωσης της σοδειάς των μεγαλύτερων παραγωγών του κόσμου: του Μεξικού, του Περού και της Καλιφόρνιας.

Συσκευασία 10 κιλών αβοκάντο της μεξικάνικης εταιρείας Hass κόστιζε χθες 530 πέσος (26 ευρώ), τιμή διπλάσια από την περυσινή.

Αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του αβοκάντο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μετά την απεργία Μεξικανών παραγωγών το 2016, αλλά και την παρατεταμένη ξηρασία στην Καλιφόρνια. Το Μεξικό καλύπτει ποσοστό 82% της ζήτησης αβοκάντο των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, παραγωγοί στην Καλιφόρνια προβλέπουν ότι η φετινή σοδειά της πολιτείας θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 44%, ενώ το Περού ανακοίνωσε και αυτό σημαντικά μειωμένη παραγωγή, ύστερα από τις μεγάλες πλημμύρες στα νότια της χώρας.

Η κατανάλωση αβοκάντο έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση, με τους καταναλωτές να δείχνουν την προτίμησή τους στη λεπτή γεύση του καρπού, αλλά και στις πολλές ωφέλιμες ιδιότητές του στην υγεία.

Το αβοκάντο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεϊνών και ακόρεστων ελαίων από κάθε άλλο φρούτο, ενώ ολοένα και περισσότερες μελέτες υπογραμμίζουν τις αντικαρκινικές ιδιότητές του, καθώς και την ικανότητά του να προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας αβοκάντο, ενώ το «φρούτο βουτύρου» –όπως λέγεται το αβοκάντο– κερδίζει συνέχεια οπαδούς στην Κίνα.

Οι εξαγωγές αβοκάντο από τη Λατινική Αμερική στην Κίνα εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 250% τον χρόνο, ενώ ο κινεζικός όμιλος Shenzhen Kondarl εξαγόρασε πρόσφατα το μεγαλύτερο αγρόκτημα αβοκάντο της Αυστραλίας, έναντι 140 εκατ. ευρώ, για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση.

Η συρρίκνωση των εξαγωγών αβοκάντο απειλεί ακόμη και το τραπέζι της μεξικανικής εθνικής εορτής της 5ης Μαΐου, την οποία οι Μεξικανοί των ΗΠΑ γιορτάζουν σερβίροντας σαλάτα αβοκάντο «γκουακαμόλε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή