7 εκατ. ευρώ διαφυγόντες φόροι από εμπόριο κινητών

7 εκατ. ευρώ διαφυγόντες φόροι από εμπόριο κινητών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο τζίρος του κυκλώματος αλλοδαπών, που μέσω ενός δικτύου εικονικών εταιρειών εμπορεύονταν επώνυμα κινητά τηλέφωνα δίχως τα μέλη του να αποδίδουν ΦΠΑ. Δραστηριοποιείτο στη χώρα από το 2013 και εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνες έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δέκα άτομα, επτά αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν και Μπανγκλαντές (ανάμεσα σ’ αυτούς και οι τρεις «εγκέφαλοι» της σπείρας) και τρεις Ελληνες, στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει δευτερεύοντα ρόλο. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη του κυκλώματος υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, οι μετέχοντες στο κύκλωμα μετέφεραν τα κέρδη τους σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν δύο εταιρείες σε Μ. Βρετανία και Βουλγαρία. Πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητά τους. Τα επώνυμα κινητά τηλέφωνα που λαθρεμπορεύονταν τα διοχέτευαν στην αγορά κυρίως μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων «προσφορών». «Η ελληνική αγορά δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης καθώς τα μέλη της συστηματικά υποτιμολογούσαν τα προϊόντα κατά τη μεταπώλησή τους στο εσωτερικό», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Ανδρέας Αποστολόπουλος. Οπως εξήγησε, το κύκλωμα είχε συστήσει εταιρείες «φαντάσματα», που προχωρούσαν σε μεταξύ τους εικονικές, ενδοκοινοτικές αγοραπωλησίες κινητών χωρίς να αποδίδουν φόρους στο Δημόσιο και παρακρατώντας τον ΦΠΑ. Η συνολική αξία των εμπορευμάτων που αποκτήθηκαν μέσω ενδοκοινοτικών αγοραπωλησιών υπολογίζεται στα 58 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή