Αστάνα: Θέσπιση «ζωνών αποκλιμάκωσης» στην εμπόλεμη Συρία

Αστάνα: Θέσπιση «ζωνών αποκλιμάκωσης» στην εμπόλεμη Συρία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω έντασης, η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν μία συμφωνία που προβλέπει τη θέσπιση τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» στην εμπόλεμη Συρία, πραγματοποιώντας μία ακόμη προσπάθεια να αναχαιτίσουν την περαιτέρω διάχυση της βίας στην αραβική χώρα.

Η συμφωνία των τριών χωρών θεσπίζει τη δημιουργία τεσσάρων τέτοιων ζωνών στη βόρεια, κεντρική και νότια Συρία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πως θα μειωθεί η βία σε αυτές τις περιοχές.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο, με τη συριακή πολεμική αεροπορία να αναμένεται να σταματήσει τις πτήσεις της στις συγκεκριμένες περιοχές.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τη νέα συμφωνία, εφόσον δεν υπάρξουν επιθέσεις από αντάρτικες ομάδες στις περιοχές που περιλαμβάνονται στις τέσσερις ζώνες.

 

Αντιδρά η συριακή αντιπολίτευση

Η συνάντηση των αξιωματούχων των τριών χώρων, οι οποίες στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στην εξαετή τοπική σύγκρουση, και η υπογραφή της νέας συμφωνίας, έλαβε χώρα στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, και κατά τη διάρκεια της μέλη της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης προκάλεσαν εντάσεις, αποχωρώντας από τον συνεδριακό χώρο εν μέσω φωνών και διαμαρτυριών.

Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του Ιράν στη συνεδρίαση, κατηγορώντας τη μεσανατολική χώρα για τη στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και τη συμμετοχή της σε έναν εμφύλιο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 400.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί το Ιράν ως εγγυητή της προσπάθειας ειρήνευσης στη χώρα.  

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δημιουργία των τεσσάρων ζωνών, καθώς είναι πιθανό η διαίρεση αυτή να λειτουργήσει διασπαστικά για τη χώρα, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

«Είμαστε εναντίον της διχοτόμησης της Συρίας. Αναφορικά με τη συμφωνία, δεν αποτελούμε μέρος της  και φυσικά δεν θα τη στηρίξουμε ποτέ, όσο το Ιράν χαρακτηρίζεται εγγυητής της», ανέφερε συγκεκριμένα ο αντιπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης, Οσάμα Αμπου Ζαΐντ.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή