«Ψαλίδι» από Κομισιόν στην εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2017

«Ψαλίδι» από Κομισιόν στην εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2017

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 η Κομισιόν. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η νέα εκτίμηση των Βρυξελλών κάνει λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2%, από 2,7%.

Σε ενημέρωση του Τύπου για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε πως το πακέτο πολιτικών είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την στιγμή που τα μέτρα ψηφιστούν από την Βουλή και επιβεβαιωθούν από τους ίδιους τους θεσμούς, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης. Αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε η οικονομία τίθεται σε κίνδυνο. 

Από την οπτική όμως του ΔΝΤ, όπως σημείωσε, αυτή είναι μία μερική συμφωνία και όχι ολοκληρωμένη, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι για να συμμετάσχει και αυτό στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να προστεθεί και το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους. 

Συνολικά, υπάρχουν 140 δράσεις πολύ φιλόδοξες που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, οι οποίες καλύπτουν τους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος, τον χρηματοοικονομικό, την τομέα της ανταγωνιστικότητας, την δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη αλλά και το δημοσιονομικό. Από τις 140, οι 40 έχουν γίνει και 80 χρειάζονται νομοθέτηση, υπό πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Οι ελληνικές αρχές έχουν σκοπό να έχουν έτοιμη την νομοθεσία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 -18 Μαΐου και πριν το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 22 του μηνός.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως πάντα είναι καλύτερα να υπάρχει ευρεία συναίνεση για τη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ και όχι η Κομισιόν, απαιτεί διαβεβαιώσεις από την Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο έχει γίνει και στο παρελθόν, σημείωσε.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ χαροποίησε ιδιαίτερα την Επιτροπή καθώς αποτελεί υπεραπόδοη των στόχων. Και η Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Το νέο πακέτο μέτρων περιέχει μέτρα που θα νομοθετηθούν τώρα αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή αργότερα, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις των θεσμών για την ελληνική οικονομία αλλά και για να διαβεβαιωθεί το Eurogroup ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει τους στόχους του πλεονάσματος.

Από την στιγμή που θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, απαιτούνται 4 με 5 εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, καθώς χρειάζεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Οσον αφορά το μέγεθος της δόσης που μπορεί να εκταμιευθεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως το Eurogroup κοιτά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για το επόμενο τετράμηνο (περίπου 7 δισ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προσθέτοντας πως θα ήταν προτιμότερο να μην επαναληφθεί το μοντέλο της «σαλαμοποίησης» της δόσης που απαιτεί ολοκλήρωση προαπαιτούμενων για την εκταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή