Ενα βήμα πριν το Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν

Ενα βήμα πριν το Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Εμανουέλ Μακρόν στον ρόλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί έκλεισε τα μεσάνυχτα η πιο επεισοδιακή προεδρική αναμέτρηση των μεταπολεμικών δεκαετιών στη Γαλλία. Και οι πέντε σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προβλέπουν άνετη νίκη του κεντρώου υποψήφιου, με ποσοστό γύρω στο 62% έναντι 38% της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν. Την αισιοδοξία των διεθνών επενδυτών για την έκβαση της αναμέτρησης αντικατοπτρίζει και η χθεσινή άνοδος του ευρώ σε ρεκόρ εξαμήνου.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μακρόν διευρύνθηκε ύστερα από την τηλεοπτική αναμέτρησή του με τη Λεπέν, το βράδυ της Τετάρτης, όπου κατά γενική ομολογία η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου εκτέθηκε για τις οξύτατες, κάποτε στα όρια της απρέπειας, επιθέσεις της και για την αδυναμία της να στηρίξει με θετικό τρόπο τη δική της εναλλακτική λύση για τη Γαλλία. Η ίδια αναγνώρισε χθες, στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, ότι ξέφυγε από τα όρια της πολιτικής ορθότητας, επιμένοντας όμως ότι εξέφρασε «τον θυμό που θα εκραγεί σ’ αυτήν τη χώρα».

Η κακή επίδοση της Μαρίν Λεπέν στο ντιμπέιτ και η αναμενόμενη ήττα της στις αυριανές εκλογές έχουν ήδη ανοίξει τη συζήτηση, σε αρκετά μέσα ενημέρωσης, περί πιθανότητας αντικατάστασής της στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου από την ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Παρά τη σχετική απειρία της, η 28χρονη ανιψιά της Μαρίν Λεπέν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη βάση της Ακροδεξιάς. Πάντως η ίδια δήλωσε χθες ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, ενώ σε άλλες δηλώσεις της αποδοκίμασε τον Μπαράκ Ομπάμα για την υποστήριξη που προσέφερε στην υποψηφιότητα Μακρόν, προσθέτοντας ότι αυτό «λέει πολλά« για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο τελευταίος.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε η άκρα Δεξιά να συγκεντρώσει το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η αποχή θα κυμανθεί γύρω στο 25%, ποσοστό αρκετά υψηλό για τα γαλλικά δεδομένα (στον πρώτο γύρο είχε ψηφίσει το 78% των πολιτών). Τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί για τελευταία φορά με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προτού παραδώσει την εξουσία στον (ή στην) διάδοχό του, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Με σχεδόν βέβαιη τη νίκη Μακρόν, έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αφού εγκατασταθεί στο Ελιζέ. Η σεναριολογία επικεντρώνεται στο πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού, καθώς το νεοπαγές κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν En Marche (Εμπρός) δεν έχει πλαισιωθεί, μέχρι τώρα, από έμπειρες πολιτικές προσωπικότητες. Ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, γνωστοποίησε ότι έχει καταλήξει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού του, το οποίο όμως δεν επιθυμεί να γνωστοποιήσει προτού κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την προεδρία. Δήλωσε επίσης ότι ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος Modem Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος τον στήριξε από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, θα έχει «σημαντικό ρόλο» στο κυβερνητικό επιτελείο του, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά την πρωθυπουργία.

Βουλευτικές εκλογές

Ταυτόχρονα, ανεβαίνει ο πυρετός των παρασκηνιακών ζυμώσεων για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, που έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ο «τρίτος γύρος» της προεδρικής αναμέτρησης. Δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay κατέγραψε για πρώτη φορά ισχυρή δυναμική υπέρ του πολιτικού κινήματος του Μακρόν, δίνοντάς του πιθανότητες ακόμη και για απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι δεν έχει καταστρώσει ακόμη τις εκλογικές του λίστες. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευθεί ότι το 50% των υποψηφίων βουλευτών του δεν θα είναι επαγγελματίες πολιτικοί, ότι ισάριθμο ποσοστό (το λιγότερο) θα αντιστοιχεί σε γυναίκες και ότι δεν θα δεχθεί υποψηφίους από άλλα πολιτικά κόμματα.

Ο δεύτερος, ισχυρός πόλος στη νέα Εθνοσυνέλευση αναμένεται να είναι το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» υπό τον Φρανσουά Μπαρουάν, που αντικατέστησε τον μεγάλο ηττημένο των προεδρικών εκλογών Φρανσουά Φιγιόν. Ελπίδες για σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση διατηρεί και η αριστερή παράταξη υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ το Εθνικό Μέτωπο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει (λόγω εκλογικού συστήματος) άνω των 25 εδρών και οι Σοσιαλιστές πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την περιθωριοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή