Reuters: Σύντομα τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ

Reuters: Σύντομα τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για «εύκολες» υψηλές αποδόσεις χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα επιτευχθούν με τη «χορηγία» της ΕΚΤ καθώς η Αθήνα σύντομα θα είναι «επιλέξιμη» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα σε 6% από τον Απρίλιο και μετά λόγω της συμφωνίας. Η συμφωνία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο, ωστόσο η μεγάλη ώθηση θα έρθει μόλις η ΕΚΤ δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE. Η ένταξη στο QE εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος και αν αυτά θα είναι επαρκή ώστε να αξιολογηθεί ως βιώσιμο. Σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα περίπου σε έναν χρόνο, αλλά και πάλι μπορεί να επηρεάσει, γιατί τα ομόλογα είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους.

Η Eurobank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το 10% των χρεογράφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε δυο-τρεις μήνες. Αναλυτές αναμένουν πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας στο spread των ελληνικών ομολόγων όταν αρχίσει τις αγορές η ΕΚΤ. Οι χαμηλότερες αποδόσεις λογικά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μία ακόμη διάσωση. Κύριο εμπόδιο είναι το ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εκτός και αν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο της Ελλάδας. Ευρώπη και ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, μέσω παρατάσεων στα δάνεια και περιόδων χάριτος στους τόκους. Η Γερμανία θέλει οι παραχωρήσεις να είναι όσο πιο περιορισμένες γίνεται, ενόψει των δικών της εκλογών. Οι πιστωτές στην Ευρώπη μπορεί επίσης να διστάζουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια υπερβολικά καλή συμφωνία. Αν είναι υπερβολικά καλή, και η οικονομία της Ελλάδας πράγματι ανακάμψει, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τα εύσημα – και στη χειρότερη, μπορεί να ανακαλέσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Οπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί κι άλλη διάσωση, αλλά αν της επέτρεπαν να πτωχεύσει αυτό θα έπληττε πιο σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία, που ακόμη δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Οι τρέχουσες αποδόσεις περίπου 6% διαμορφώνουν μια υπερβολικά πεσιμιστική εικόνα, καθώς αντανακλούν 10% πιθανότητα πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή