«Ξέρεις ποιοι είναι αυτοί ρε;»

«Ξέρεις ποιοι είναι αυτοί ρε;»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι γνωρίζουν την Ελεν ΝτεΤζένερις στις ΗΠΑ. Η μικροκαμωμένη κωμικός με το κοντό μαλλί έπαιξε σε ταινίες, πρωταγωνιστούσε επί τετραετία σε ένα από τα δημοφιλέστερα σίριαλ, έχει το καθημερινό «The Ellen DeGeneres Show» στην αμερικανική τηλεόραση. Είναι γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση. Στην τελετή απονομής του «Μεταλλίου Ελευθερίας» στον Λευκό Οίκο (22.11.2016) ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πει ότι «είναι πολύ εύκολο -τώρα που έχουμε διανύσει τόσο δρόμο, τώρα που ο γάμος είναι νομίμως ισότιμος για όλους- πόσο κουράγιο χρειάστηκε πριν είκοσι χρόνια η Έλεν να  δηλώσει (Σ.Σ. την σεξουαλική της ταυτότητα) στην πιο δημόσια σκηνή» που μπορεί να υπάρξει, δηλαδή στην τηλεόραση.

Πριν όμως γίνει αυτή η συγκινητική τελετή η  Ελεν ΝτεΤζένερις δημοσίευσε μια φωτογραφία της σε ένα παγκάκι έξω από τον Λευκό Οίκο τουϊτάροντας «Δεν με άφησαν να μπω στον Λευκό Οίκο διότι ξέχασα να έχω μαζί μου ταυτότητα».

Το ίδιο είχε γίνει και με ένα σύμβουλο του Ομπάμα, οποίος αν και πήγαινε κάθε μέρα στο γραφείο του εντός του Λευκού Οίκου, η φρουρά τον ανάγκασε να γυρίσει σπίτι του για να πάρει την ταυτότητά του ώστε να μπει και να συμμετάσχει στις συσκέψεις με τον …πρόεδρό του!

Όλως περιέργως, ουδείς έγραψε για «απίστευτο καψώνι-ντροπής» στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ούτε για «απίστευτη απρέπεια» σε βάρος της βραβευμένης  Ελεν ΝτεΤζένερις. Άπαντες γνώριζαν τους κανόνες και ότι αυτοί έπρεπε να έπρεπε να εφαρμοστούν για όλους, ακόμη και για όσους έχουν γραφείο στον Λευκό Οίκο και ραντεβού με τον Πρόεδρο. Αντιθέτως στην Ελλάδα το διαδίκτυο πήρε φωτιά και αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ριτουίταραν μία μαρτυρία για την «απίστευτη απρέπεια κατά Ευέλπιδων από υπαλλήλους του μετρό!»

Σύμφωνα με την μαρτυρία (που δημοσιεύτηκε σε πολλούς σχετικούς με το στράτευμα δικτυακούς τόπους) «Μια ομάδα 7 Ευέλπιδων με την επίσημη στολή εξόδου, αποβιβάζονται από το ΜΕΤΡΟ και (…) Ομάδα 3 ελεγκτών εισιτηρίων τους σταματούν με ύφος χιλίων καρδιναλίων για να τους ελέγξουν. Στο πρόσωπο του επικεφαλής των ελεγκτών, ένα χαμόγελο ικανοποίησης… ο εξευτελισμός του θεσμού του στρατεύματος… Την ίδια ώρα ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι περνούσαν ελεύθερα… Απλά ήθελαν να τους ταπεινώσουν. Να ταπεινώσουν τον θεσμό του στρατεύματος… Με την επέμβαση 4 πολιτών και ενός ειδικού φρουρού το πρωτότυπο λαϊκό δικαστήριο έλαβε τέλος».

Δεν ξέρουμε πως ήταν το ύφος των ελεγκτών, αλλά το απίστευτο σε αυτή την ιστορία, είναι ότι παρά το απίστευτο πογκρόμ που κάνουν οι αναρχοαριστεριστές, κυκλοφορούν ακόμη ελεγκτές που ελέγχουν• έστω -ας το δεχθούμε- μόνο ένστολους.

Το δεύτερο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι το δικαίωμα στην ανομία έγινε πλέον καθολικό στην χώρα. Θεωρείται «απίστευτη απρέπεια» η τήρηση των κανονισμών, για έλεγχο άνεργων, μαθητών, Ευέλπιδων, ανθρώπων που φορούν επίσημη στολή ή φτωχικά ρούχα κ.λπ. Υπό τον φόβο της επέμβασης των πολιτών (με ή χωρίς την βοήθεια ειδικού φρουρού) οι έλεγχοι πλέον δεν γίνονται. Έτσι αντί να ψέγονται οι ελεγκτές που « ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι περνούσαν ελεύθερα», ψέγονται διότι έκαναν έστω αποσπασματικά την δουλειά τους.

Το τρίτο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι στην Ελλάδα η επίδειξη ταυτότητας θεωρείται ταπεινωτικό πράγμα, κάτι σαν έμπρακτη διάψευση του δόγματος «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;». Ο κ. Στέφανος Κασιμάτης θυμήθηκε ένα περιστατικό με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, χρόνια μετά που άφησε τον υπουργικό θώκο. «Ημασταν στο αεροδρόμιο και περιμέναμε στον έλεγχο ταυτοτήτων για την επιβίβαση – ένα σχετικά καινούργιο μέτρο ασφαλείας, τότε, το οποίο πολύς κόσμος δεν το είχε συνηθίσει στις πτήσεις του εσωτερικού. Οταν έφθασε η σειρά του κυρίου Τσοχατζόπουλου και η κοπέλα στο γκισέ τόλμησε να του ζητήσει ταυτότητα, εκείνος εξεμάνη και της έβαλε τέτοιες φωνές “δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ, κοπέλα μου;”» (Καθημερινή 3.5.2017). Κατ' αντιστοιχία οι τέσσερις πολίτες, τα στρατιωτικά sites και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ ρώτησαν τους ελεγκτές: ξέρεις ποιοι είναι αυτοί ρε; Το στράτευμα αυτοπροσώπως. Και τυπικός έλεγχος  είναι «εξευτελισμός του θεσμού».

Κάποιος μπορεί να πει: καλά αυτό είναι το πρόβλημα τώρα; Προς θεού, όχι. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι ένας αστερισμός προβλημάτων, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι ότι η τήρηση των τυπικών κανόνων θεωρείται εκτός από περιττή και απρέπεια ή καψώνι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή