Τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας ενέκρινε ο Τραμπ

Τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας ενέκρινε ο Τραμπ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κρίθηκε «απαραίτητο για τη διασφάλιση μίας ξεκάθαρης νίκης» κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο την Τρίτη.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Ουάσιγκτον θα αποτελέσει πλήγμα για τις διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα, αφού η Τουρκία τάσσεται ενάντια στην παροχή εξοπλισμού στις κουρδικές δυνάμεις. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Έχουμε πλήρη γνώση των προβληματισμών των συμμάχων μας στην Τουρκία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το λαό και την κυβέρνηση της Τουρκία ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την αποτροπή περαιτέρω κινδύνων ασφαλείας και για την προστασία του συμμαχού τους στο NATO», ανέφερε. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ.

Το Πεντάγωνο, επίσης, διευκρίνισε ότι ο εξοπλισμός που θα δοθεί στους Κούρδους της Συρίας θα είναι περιορισμένος σε μέγεθος, το οποίο θα είναι αντίστοιχο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Σχολίασε δε ότι οι ΗΠΑ «δεν οραματίζονται ότι μία μακρά παρουσία του YPG ή διακυβερνητικός ρόλος του στην πόλη της Ράκα είναι αποδεκτά» ή σύμφωνα με τις επιθυμίες του πληθυσμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή