Ρεκόρ 10ετίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της Πορτογαλίας

Ρεκόρ 10ετίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της Πορτογαλίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία κατόρθωσε να εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2017 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές και στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση, γεγονός που ελπίζεται ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην οικοδόμηση θετικής εικόνας για την πορτογαλική οικονομία, έπειτα από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2016.

«Αυτά τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της συνεχούς ανάπτυξης από τα μέσα του 2013 και μετά, αλλά επίσης δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης, κάτι που είναι νέο», σχολίασε χθες στο Reuters ο κ. Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η πορτογαλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2%. Ο κ. Γκαρσία αποδίδει την επιτάχυνση της ανάπτυξης, στις αρχές του 2017, σε τρεις, κυρίως, παράγοντες: στην ύπαρξη ιστορικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού γενικότερα στην Ευρώπη, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, που περιορίζει το ρίσκο που ενέχουν τα πορτογαλικά ομόλογα για τους επενδυτές, και στην άνθηση του πορτογαλικού τουρισμού. Σε τριμηνιαία βάση, η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε ρυθμό 0,7%. Η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία απέδωσε την επιτάχυνση στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των επενδύσεων. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε, στοιχείο που καθιστά περισσότερο βιώσιμη την ανάπτυξη το 2017. Οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το 2016, η πορτογαλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%, επιβραδύνοντας ελαφρώς σε σύγκριση με το 2015. Για το 2017, η πορτογαλική κυβέρνηση και η Kομισιόν προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 1,8%. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, και η επίδοση του πρώτου τριμήνου είναι σίγουρα ενθαρρυντική, θα καταστεί πιο εύκολο το έργο της πορτογαλικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017. Η επιτάχυνση της ανάκαμψης φαίνεται να δικαιώνει την πολιτική της αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας της Πορτογαλίας, υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Η κυβέρνηση Κόστα ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015 και προχώρησε σε μερική άρση ορισμένων μέτρων λιτότητας που είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Κόστα αύξησε τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων πιο γρήγορα απ’ όσο είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα την έμμεση φορολογία. Ομως, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης, εξακολουθούν να υπάρχουν σύννεφα στον πορτογαλικό ορίζοντα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της πορτογαλικής υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους δήλωσε το Σάββατο ότι ανησυχεί για τη ρευστότητα στην πορτογαλική αγορά ομολόγων αλλά και για τον τρόπο που θα επιλέξει η ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων (QE). Υπάρχουν στοιχεία πως η ρευστότητα στην πορτογαλική αγορά ομολόγων είναι πολύ περιορισμένη, είπε το Σάββατο σε συνέδριο στο Δουβλίνο ο κ. Ζοσέ Καρντόζο Κόστα, επικεφαλής αναλύσεων της υπηρεσίας διαχείρισης δημοσίου χρέους (IGCP).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή