Σφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμο

Σφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός ψαριού και μπάμιας αξεπέραστος, αν και σχετικά ασυνήθιστος. Η παραδοσιακή συνταγή κατάγεται από την Κρήτη, όπου την κάνουν με ροφό. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας την προτιμούν με τσιπούρες. Το ωμό ελαιόλαδο, στο τέλος, με τον φρέσκο δυόσμο κάνουν τη διαφορά.

Δύσκολο / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 1 ώρα + 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τις μπάμιες

  • 1 κιλό μπάμιες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml ξίδι

Για το ψάρι

  • 4 φέτες σφυρίδας περίπου 250 γρ. η μία
  • 1  κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 1 εκ.
  • 350 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 – 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Μπάμιες: Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζοντας» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.

Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τις μπάμιες για 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μη διαλυθούν. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε περίπου 3 λεπτά, να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες.

Σφυρίδα με μπάμιες: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 150 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και σιγοψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.

Σε μια γάστρα τακτοποιούμε τις μπάμιες και τις αλατοπιπερώνουμε. Αλατίζουμε τις φέτες ψαριού καλά και τις βάζουμε ανάμεσα στις μπάμιες. Ρίχνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.

Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι, για να μην καούμε, και ρίχνουμε το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά, να «ξεκουραστεί».

Τι πίνουμε

Μια Λημνιώνα, ένα Μούχταρο, μια Γουμένισσα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή