Κρίσιμες ώρες για τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Κρίσιμες ώρες για τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες ώρες διανύουν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Σε λίγες ώρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας που βρίσκεται στις ΗΠΑ συναντά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Στην κρίσιμη συνάντηση οι δυο πλευρές θέτουν επί τάπητος το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και της ευρύτερης περιοχής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19.40 ώρα Ελλάδας σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο θα έχει διάρκεια μόλις 20 λεπτών, μια απόφαση της αμερικανικής πλευράς που σχολιάζεται αρνητικά στην τουρκικά πλευρά. Στην συνέχεια οι δυο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, στην οποία δεν αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήματα δημοσιογράφων. Τέλος, θα λάβουν μέρος σε έναν μεσημεριανό δείπνο που θα έχει διάρκεια 45 λεπτών.

Το τετ – α – τετ γίνεται σε μια στιγμή που επικρατεί μεγάλη ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ παραδίδουν βαρύ οπλισμό στους Κούρδους και η Τουρκία διαμαρτύρεται με έντονο ύφος. Την ίδια ώρα, στα πεδία του εκδημοκρατισμού και της Υπόθεσης Γκιουλέν, οι δυο πλευρές προβάλλουν συγκρουόμενες απόψεις.

Υπό την σκιά της μεγάλης έντασης στις διμερείς σχέσεις, η συνάντηση του Ντόναλτ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πλαισιώνεται από μια σειρά καινοτομιών. Όπως πληροφορείται η Κ, για πρώτη φορά η συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών λαμβάνει χώρα δίχως καμία προπαρασκευαστικής υφής συνάντηση αξιωματούχων και διπλωματών των δυο κυβερνήσεων.

Επίσης, για πρώτη φορά, οι δυο ηγέτες δεν θα δεχθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησης τους.

Η επιστολή Γκιουλέν και η προειδοποίηση του Γιλντιρίμ

Εν τω μεταξύ, την στιγμή που ο κ. Ερντογάν έφτανε στην Ουάσιγκτον, ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν δημοσίευε στην Washington Post επιστολή με την οποία ζητά την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία.

Ο κ. Γκιουλέν αναφέρει ότι ενδέχεται να μην προλάβει να δει μια δημοκρατική Τουρκία. Ωστόσο, η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ παρέχει μια ευκαιρία για να επέμβει η ένωση στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.  

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή