Αποχαιρετισμός Αριστείδη Αλαφούζου από πολιτικούς, φορείς, φίλους

Αποχαιρετισμός Αριστείδη Αλαφούζου από πολιτικούς, φορείς, φίλους

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λόγια σεμνά και χωρίς υπερβολές, τις οποίες, άλλωστε, και ο ίδιος πάντα απεχθανόταν, αποχαιρέτισαν χθες τον Αριστείδη Αλαφούζο πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα, επιχειρηματίες και επικεφαλής φορέων της οικονομίας, πολιτικοί, αλλά και πλήθος επωνύμων και ανωνύμων φίλων του.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου. Υπήρξε, ως αυτοδημιούργητος, παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει. Ξεκίνησε με εφόδιο τις σπουδές του, αντιμετώπισε με πείσμα τις δυσκολίες των καιρών και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στις κατασκευές, στη ναυτιλία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και, εκφράζοντας τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του», τόνισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συνέβαλε, με δωρεές, στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης, στη δημιουργία υποδομών Υγείας, αλλά και σε δράσεις πολιτισμού».

Με την οικογένεια του Αρ. Αλαφούζου επικοινώνησε με πρωτοβουλία του και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

«Ο Αριστείδης Αλαφούζος αποτέλεσε μια μεγάλη προσωπικότητα στον χώρο των επιχειρήσεων, της ναυτιλίας και των μέσων ενημέρωσης. Ξεχώρισε με την εργατικότητα και το όραμά του. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Στην οικογένεια και τους οικείους τους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», ανέφερε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ενώ πιο προσωπικούς τόνους επέλεξε ο Στ. Θεοδωράκης. «Σε μια εποχή που κλονίζονται τα πάντα, ας μην ξεχάσουμε τη συμβολή του Αριστείδη Αλαφούζου στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Πολιτικά δεν συμφωνήσαμε ποτέ πλήρως, άλλωστε δεν το θεωρούσε κανείς μας απαραίτητο, αλλά με σεβασμό αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να του αναγνωρισθεί ότι πήρε σε κακή κατάσταση μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εφημερίδες και όχι μόνο τη διέσωσε, αλλά την κράτησε σε υψηλό επίπεδο, την ανανέωσε και δεν την ενέπλεξε σε ιστορίες κρατικών προμηθειών», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Επρόκειτο για μια πολυκύμαντη προσωπικότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νεότερη Ελλάδα, με δραστηριότητα στον κατασκευαστικό, στον εφοπλιστικό και στον εκδοτικό κλάδο της χώρας», είπε, ενώ στη «συμβολή του στην ολοκλήρωση σημαντικών κοινωνικών δράσεων στον χώρο της Υγείας και του πολιτισμού» αναφέρθηκε η ΔΗΜΑΡ.

Σε προσωπικό τόνο αποχαιρέτισε τον εκδότη της «Καθημερινής» και ο Στ. Μάνος. «Ο Αλαφούζος ήταν το σπάνιο είδος Eλληνα επιχειρηματία που, χωρίς να πάψει να είναι πονηρός και ικανός, ήταν συνάμα έντιμος πατριώτης. Συνειδητοποιούσε ότι το δικό του όφελος θα ήταν στέρεο αν ήταν μέρος του γενικού. Η συζήτηση μαζί του ήταν πάντα συναρπαστική διότι ξέφευγε από την καθημερινότητα και απλωνόταν σε ζητήματα που αφορούσαν το μέλλον της Ελλάδας. Πίστευε στις δυνάμεις του και γι’ αυτό δεν δίσταζε να ανοίγεται σε ανθρώπους και ιδέες. Παρέλαβε την “Καθημερινή” βαλκανική και τη μετέτρεψε σε ευρωπαϊκή εφημερίδα. Ελπίζω, άλλοι καλύτεροι από εμένα, να γράψουν γι’ αυτόν τον πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο», έγραψε ο πρώην υπουργός

Μεταξύ δεκάδων συλλυπητηρίων που δέχθηκε η οικογένεια του Αρ. Αλαφούζου, ήταν του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, που χαρακτήρισε «ανεκτίμητη την προσφορά του στην ενημέρωση και τον πολιτισμό», αλλά και του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού που έγραψε ότι ήταν «φωτεινό παράδειγμα της μεγάλης οικογένειας των μηχανικών».

«Διορατικότητα»

Τα θερμά του συλλυπητήρια, τέλος, εξέφρασε για τον θάνατο του Αρ. Αλαφούζου και ο αθλητικός κόσμος. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και η ΚΑΕ εξήραν το πρωτοπόρο πνεύμα και τις σπάνιες αρχές του, υπογραμμίζοντας και «τη διορατικότητά του στους δρόμους που άνοιξε στο επιχειρείν, αλλά και για την αθόρυβη –πλην πάρα πολύ ουσιαστική– προσφορά του προς τον συνάνθρωπο». Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέφρασαν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή