Το αφιέρωμα του περιοδικού Time στον Αριστείδη Αλαφούζο

Το αφιέρωμα του περιοδικού Time στον Αριστείδη Αλαφούζο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Αριστείδη Αλαφούζο και στις επιδόσεις του ιδίου –και άλλων επιχειρηματιών– στον τομέα της ναυτιλίας είχε αφιέρωμα το αμερικανικό περιοδικό Time το 1981. Το άρθρο, με ημερομηνία δημοσίευσης 26.1.1981, ξεκινούσε με μια ρήση του Αριστοτέλη Ωνάση: «Δώσε στον Ελληνα ένα ρυμουλκό, και σε τρία χρόνια, αν έχει μυαλό, θα έχει αποκτήσει έναν στόλο». Περιέγραφε τη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του ’70 στη ναυτιλία, «το πιο δύσκολο πέρασμα του κλάδου από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης». Το Time έθετε το ερώτημα τι έκαναν οι Ελληνες εφοπλιστές τις ταραγμένες εκείνες μέρες και δίνει την απάντηση: «Αγόραζαν πλοία. Την ώρα που πολλοί από τους ξένους ανταγωνιστές τους χρεοκοπούσαν, αποκτούσαν καράβια για σεντς στο δολάριο. Ενώ οι άλλοι έτρεχαν για να σωθούν, εκείνοι ψύχραιμα ανακαλούσαν ότι, όπως λέει η παλιά ελληνική παροιμία, “η θάλασσα ποτέ δεν πεθαίνει”: την κάθε καταιγίδα διαδέχεται η νηνεμία». Ετσι, μετέτρεψαν την κρίση του 1973-5 στη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ ο κλάδος, χάρη στην οποία ο ελληνόκτητος στόλος, με 4.517 πλοία το 1981, έγινε ο μεγαλύτερος του κόσμου.

Σε ειδική αναφορά στον Αριστείδη Αλαφούζο, το περιοδικό σημείωνε ότι ήταν «επιτυχημένος πολιτικός μηχανικός πριν στραφεί στη ναυτιλία το 1964. Το πρώτο του πλοίο ήταν ένα μεταχειρισμένο φορτηγό. Σήμερα, ο στόλος του, που διαθέτει 30 πλοία με συνολική χωρητικότητα άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων, είναι ο πιο σύγχρονος στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Ελλήνων οφείλεται στην οξυδέρκεια που δείχνουν τόσο στις αγοραπωλησίες πλοίων όσο και στη λειτουργία τους «με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα». Πίσω από τις εντυπωσιακές επιχειρηματικές τους επιδόσεις, σημείωνε το Time, κρύβεται «η έντονη οικογενειακή αφοσίωση», που επιτρέπει να γίνονται μεγάλες συμφωνίες σε μια ατμόσφαιρα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή