Σχολικά γεύματα, χρέος και «πoρφυρογέννητοι»: ομιλίες επί παντός επιστητού στη Βουλή

Σχολικά γεύματα, χρέος και «πoρφυρογέννητοι»: ομιλίες επί παντός επιστητού στη Βουλή

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορές και ομιλίες επί παντός επιστητού είχε σήμερα στη Βουλή. Ξεχώρισε το πάθος ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν τα νέα μέτρα, κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση και επικαλούμενοι το ΔΝΤ και την πιθανότητα διευθύντησης του χρέους. Χαρακτηριστική περίπτωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα που είπε πως «η κυβέρνηση και εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέμε όχι κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά κείμενο συμφωνίας περιλαμβάνει θετικά μέτρα.

«Αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε λόγω της συνθηκολόγησης που ήρθε γιατί με "πρώτη φορά αριστερά" έρχονται παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, και λένε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα για το μη βιώσιμο χρέος και τη διευθέτησή του», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του χρέους και τη στάση της ΝΔ αναφέρθηκε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Βλάχος, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια.

«Εμείς, στην προσπάθεια διευθέτησης του χρέους, πράγματι, θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Διότι, αλίμονο, μετά από τόσα που έχουν γίνει, μετά από τόσα που ψηφίζετε, να μην μπορέσουμε να διευθετήσουμε το χρέος. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτήν την όποια προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση, γιατί πραγματικά ξεκίνησε με μία δήλωση από το 2012, τη διατηρούμε ζωντανή μέχρι σήμερα και νομίζω ότι τώρα πια είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη λύση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος, πάντως, επέκρινε την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο. «Είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Για να φορέσει τελικά ο κύριος πρωθυπουργός γραβάτα, πρέπει να φορέσει θηλιά ο ελληνικός λαός με αυτά τα μέτρα. Είναι βαρύ το τίμημα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλά και διαφορετικά», σημείωσε.

«Μπαρούφα» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. «Δηλαδή, τόσους μήνες καθόταν το ΔΝΤ και τσακωνόμασταν για να είναι ουδέτερα δημοσιονομικά τα μέτρα; Αυτό είναι να το ακούνε οι δανειστές και να πέφτουν κάτω από τα γέλια. Είναι μπαρούφα αυτό που ακούγεται εδώ μέσα. Τα μέτρα έχουν δημοσιονομικό βάρος. Η διαφορά είναι ότι τα μέτρα είναι άμεσα και τα αντίμετρα είναι πέτσινα», τόνισε ο κ. Σταμάτης. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι μέσα στους όρους του μνημονίου είναι και το αίτημα των δανειστών αυτά τα μέτρα να μπορεί να ανατραπούν από τα δικαστήρια. «Το τέταρτο μνημόνιο συνιστά μία επιτροπεία. Φέρατε το ΔΝΤ ως μόνιμο επιτηρητή και επίτροπο, όχι μέχρι τη λήξη του μνημονίου αλλά και πέραν αυτού. Η κυβέρνηση υπογράφει λευκή επιταγή πλαστογραφώντας την υπογραφή, διότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Με απόσπασμα από το ποίημα του Καβάφη «Μέρες του 1909» έκλεισε την ομιλία του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού για την γραβάτα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους: «Ως προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος επαίρεται ότι θα φορέσει επιτέλους γραβάτα, γιατί τα νέα που έρχονται είναι τόσο καλά που είναι απίστευτα, θα ήθελα να θυμίσω ένα εντυπωσιακό ποίημα που αφορά γραβάτες. Μιλά για έναν νέο, όχι για πρωθυπουργό, αλλά ταιριάζει. Δε πουλήσατε για ένα ή δύο τάλιρα το σώμα σας, πουλάτε τις απόψεις σας, τις δεσμεύσεις σας, τις υποσχέσεις σας για 2,3,4,5,6 μήνες εξουσίας. "Μέρες του 1909" είναι το ποίημα, μέρες του 2017 είναι οι δικές σας ευθύνες».

«Τα πρόσθετα μέτρα σας, όπως ευγενικά θέλετε να ονομάσετε τη λεόντειο συμφωνία σας, διαλύουν την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία. Σφυρίζετε, όμως, αμέριμνα στις καρέκλες σας, γιατί, επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν έρθει ο λογαριασμός εσείς θα είστε αλλού», υπογράμμισε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου και συμπλήρωσε: «Μετά από έναν χρόνο διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας, έχοντας διαλύσει τα πάντα στη χώρα, κατάφερε να εξασφαλίσει τη θητεία της κυβέρνησής του. Ταυτόχρονα, με την προνομοθέτηση δυσβάσταχτων μέτρων, έσκαψε βαθύ λάκκο για τους επόμενους και έκλεισε στασίδι αυριανής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προστάτιδας και υπερασπιστού των φτωχοποιημένων πολιτών που η ίδια δημιούργησε».

Ενταση με Κακλαμάνη και Φωτίου 

Ένταση προκλήθηκε νώ στο βήμα βρισκόταν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και αναφερόταν στα σχολικά γεύματα, κάνοντας αναφορές στα κολέγια.  «Ντροπή σας, οι πορφυρογέννητοι των κολεγίων να μιλάτε για συσσίτια όταν εσείς τα λέγατε γεύματα, στα κολέγια» είπε η κ. Φωτίου.

Η αναφορά της κ. Φωτίου προκάλεσε την αντίδραση κάποιων βουλευτών από τα έδρανα με αποτέλεσμα να παρέμβει ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνηςλέγοντας αρχικά:

«Ήρεμα. Είναι εύκολο να μπούμε στο google και να δούμε ποιοι είναι από κολέγια και ποιοι τέλειωσαν το λύκειο στον Βύρωνα, όπως εγώ, είναι απλό». 

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή