Κυρ. Μητσοτάκης: «Ψηφίστε και παραιτηθείτε»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ψηφίστε και παραιτηθείτε»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν νομοτέλεια το τέταρτο μνημόνιο. Ηταν αποτέλεσμα των «καταστροφικών επιλογών» της κυβέρνησης – της «μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα». «Ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα. Το τέταρτο μνημόνιο είναι όλο δικό σας», ήταν η τελευταία φράση της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη που χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους έναντι του Αλ. Τσίπρα, θυμίζοντας ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, ενώ τα υπογράφει «δυο – δυο με τα δύο χέρια» και κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει τη χώρα σε «αποικία λιτότητας» χωρίς ημερομηνία λήξης.

Υιοθετώντας σκληρή γλώσσα έναντι της κυβέρνησης, αλλά και των δανειστών και με προφανή στόχο από τη μια να αναδείξει όλες τις διαστάσεις των μέτρων στην κοινωνία και από την άλλη να συσπειρώσει βουλευτές του στη γραμμή του «όχι σε όλα», ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνένοχους στην απάτη». Σταχυολογώντας δε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ανέδειξε την κυβερνητική ασυνέπεια που υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας και κατέληξε να είναι «η καλύτερη διαφήμισή της στην Ευρωζώνη». Οι μόνοι ωφελημένοι από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, είπε, είναι οι κομματικοί στρατοί και «κάποιοι νταβατζήδες οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας», προφανής αναφορά σε ανίερες συμμαχίες που έχει καταγγείλει στον χώρο των ΜΜΕ. Αντιστρέφοντας την κατηγορία περί «τζάμπα μαγκιάς», σημείωσε ότι αφορά τον κ. Τσίπρα που ψεύδεται για να κάνει «ρεσάλτο» στην εξουσία και ψηφίζει απλή αναλογική επειδή χάνει εκλογές.

«Τρία χαμένα χρόνια»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τρία χαμένα χρόνια» και για «εφιάλτη». «Παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική για να μείνετε στην εξουσία», υπογράμμισε, ενώ ανέδειξε τις ανακολουθίες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το σκεπτικό του πρωθυπουργού το 2015 ότι χρειαζόταν νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, παρότι είχε υποσχεθεί στις πολιτικές δυνάμεις που το στήριξαν, ότι δεν θα προσέφευγε σε κάλπες. Hταν μόνο η αφορμή για να τον κατηγορήσει ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση για τα μέτρα που ψήφισε το βράδυ της Πέμπτης, ούτε την εξουσιοδότηση να αναλάβει δεσμεύσεις που ξεπερνούν την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης: «Αν έχετε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, παραιτηθείτε. Δεν το κάνετε, επειδή ξέρετε ότι όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξουν οι πόρτες εξόδου από την εξουσία». «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια. Δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό», σχολίασε ειρωνικά, ενώ αποδόμησε με αριθμούς μέτρα και αντίμετρα. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει την τροπολογία της Ν.Δ. για άμεση απόδοση μέρους του πλεονάσματος του 2016, μόνο και μόνο για να επαναλάβει ότι τα αντίμετρα «απάτη» δεν θα εφαρμοστούν, σε αντίθεση με τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. «Εκχωρείτε την αρμοδιότητα για τον χρόνο εφαρμογής των όποιων μέτρων στο ΔΝΤ, το παρακαλάτε να μείνει και του παραδίδετε τα κλειδιά της χώρας», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ έσυρε τη χώρα σε εκλογές το 2015, όταν «η χώρα είχε βγει στις αγορές, ενώ θύμισε την εξασφάλιση της δέσμευσης για ελάφρυνση του χρέους του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη των δανειστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κατηγορώντας ότι «κομπάζει» χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα καινούργιο. Ειδική αναφορά έκανε και στο PSΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή