Ανάπτυξη για πέμπτο τρίμηνο στην Ιαπωνία

Ανάπτυξη για πέμπτο τρίμηνο στην Ιαπωνία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017 επιτυγχάνοντας την υψηλότερη ανάπτυξη εδώ και ένα έτος. Ακόμη σημαντικότερο είναι πως ήταν το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με ανάπτυξη, επίδοση που είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Η αγορά είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο η ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και της εσωτερικής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,2%. Το 2006 είχε καταγραφεί ανάπτυξη για έξι συνεχόμενα τρίμηνα την εποχή που η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ολοκλήρωνε το προηγούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η οικονομία αναπτύσσεται με καλό ρυθμό χάρη τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική ζήτηση», σχολίασε ο Κιοχέι Μορίτα, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole. «Η καταναλωτική δαπάνη παραμένει σχετικά αδύναμη και έχει περιθώριο βελτίωσης. Ομως η οικονομία πέρασε την τάξη, τόσο εξετάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και εξετάζοντας την ποιότητα της ανάπτυξης», πρόσθεσε. Τα θετικά στοιχεία θα ενθαρρύνουν τους Ιάπωνες κεντρικούς τραπεζίτες που ελπίζουν πως πλέον η ιαπωνική οικονομία έχει συγκεντρώσει αρκετή ορμή ώστε να οδηγήσει ανοδικά τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Η ιαπωνική οικονομία δείχνει και πάλι σημάδια ζωής, με τις εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή να ευνοούνται από την άνοδο της εξωτερικής ζήτησης. Ο πληθωρισμός βέβαια μόλις και μετά βίας αυξήθηκε διότι οι ιαπωνικές εταιρείες δεν αυξάνουν τους μισθούς, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να ενισχύει την οικονομία. Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία συνεισφέρει περίπου το 60% του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο χάρη στην ισχυρή ζήτηση για κινητά τηλέφωνα και είδη ρουχισμού. Ωστόσο οι ονομαστικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%, συνεισφέροντας 0,1% στο ΑΕΠ, σημάδι πως η ανάκαμψη των ασιατικών και ευρωπαϊκών οικονομιών υποστηρίζει την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή