Βελτιωμένες προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Βελτιωμένες προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη του μήνα, δηλαδή έως την επόμενη εβδομάδα, θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την υποβολή βελτιωμένων προσφορών από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, την ελληνοαμερινανική κοινοπραξία Calamos-Exin και την κινεζική Fosun, που αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Οι νέες βελτιωμένες προσφορές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο «ομογενοποιημένες», δηλαδή πιο συγκρίσιμες για λόγους που, σύμφωνα με τον μέτοχο, δηλαδή την ΕΤΕ, αποσκοπούν και στην εξασφάλιση της διαφάνειας της όλης διαδικασίας. Το μη συγκρίσιμο των δύο προσφορών ήταν, άλλωστε, και η αιτία της μέχρι σήμερα καθυστέρησης. Στόχος του μετόχου είναι από το τίμημα της πώλησης να μην εγγράψει ζημία στα βιβλία, κάτι που σημαίνει ότι οι βελτιωμένες προσφορές θα πρέπει να κινούνται κοντά στη λογιστική αξία της εταιρείας, δηλαδή περίπου στα 650 εκατ. ευρώ.

Η Goldman Sachs θεωρεί απίθανη την ένταξη της Ελλάδας στο QE

Aπίθανη θεωρεί η Goldman Sachs την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, καθώς δεν αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ενόψει και των γερμανικών εκλογών. Ακόμα περισσότερο, η αμερικανική τράπεζα σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι είναι πιθανόν η ΕΚΤ να ξεκινήσει να εξετάζει την ολοκλήρωση του QE πριν από την αγορά των ελληνικών ομολόγων! Πάντως, η Goldman Sachs εκτιμά πως αργότερα θα υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων και στο θέμα του χρέους.

Περικοπές έως 18% σε οικογενειακά επιδόματα

Στο πλαφόν του 18% εντάσσονται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι στην ανώτατη πιθανή περικοπή των συντάξεων κατά 18%, εφόσον διαπιστωθούν προσωπικές διαφορές, συμπεριλαμβάνεται και το οικογενειακό επίδομα που καταργείται. Αν συμβαίνει αυτό, περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσοστό μείωσης, καθώς το επίδομα θα θεωρηθεί μέρος της προσωπικής διαφοράς.

Επενδυτικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Η κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners με τη CMA CGM και την Belterra, που έχει ανακηρυχτεί πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ για το έργο «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με πηγές της «Κ». Η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, που ήταν για τα τέλη Μαΐου, πήρε παράταση για την 31η Οκτωβρίου. Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν πως η νέα ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο που εκτιμάται ότι θα αναλάβει το λιμάνι η κοινοπραξία.

Σχέδιο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας

Οι ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις, σε επίπεδο προετοιμασίας τουλάχιστον, μοιάζει να προχωρούν περαιτέρω μετά και την προ δεκαημέρου υπογραφή του τριετούς σχεδίου οικονομικής συνεργασίας. Τη Δευτέρα στην Αθήνα βρέθηκε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Development Research Center of the State Council (DRC). Πρόκειται για συμβουλευτικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. Το DRC σταμάτησε στην Ελλάδα στο πλαίσιο περιοδείας του σε όλα τα Βαλκάνια και υπό το πρίσμα της ευρύτερης πολιτικής για την πρωτοβουλία των «Δρόμων του Μεταξιού». Δεν ήρθε δηλαδή αποκλειστικά για εμάς… Ομως σταμάτησε, πού αλλού, στον Πειραιά. Και φαίνεται πως έγινε δουλειά, αφού εκτός από τον υπουργό Ναυτιλίας συναντήθηκαν εκεί, στο γραφείο του υπουργού, και με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χατζηνικολάου, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Enterprise Greece, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή