Σε σκάνδαλο εμπλέκεται ο γαμπρός του Ερντογάν

Σε σκάνδαλο εμπλέκεται ο γαμπρός του Ερντογάν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γαμπρός του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Τουρκίας ενδέχεται να εμπλέκεται σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο φέρει διεθνείς διαστάσεις. Γερμανικό δημοσίευμα θέλει τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ να επιχειρεί να φέρει στην χώρα μεγάλα οικονομικά διαδικασία παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες και φόρους.

Συγκεκριμένα, γερμανικό δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι τα «Malta Files», τα οποία εμπεριέχουν φακέλους διαφθοράς και φοροδιαφυγής με παγκόσμιες διαστάσεις, ενδέχεται να αφήσουν μακροπρόθεσμα σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Άλμπαϊρακ.

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Άλμπαϊρακ κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να μεταφέρει από το Dubai στην χώρα του μεγάλα χρηματική ποσά δίχως την καταβολή φόρου της τάξης του 20%.

Ο κ. Άλμπαϊρακ, την περίοδο που εργαζόταν στην τουρκική εταιρία Τσαλίκ, διαμεσολάβησε για την μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία δια μέσου της Μάλτα και της Σουηδίας. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δημιουργήθηκαν τέσσερις εταιρίες στην Σουηδία. Το 2016 ο αριθμός των εταιριών που ιδρύθηκαν στην Σουηδία για αυτό τον σκοπό έγινε 8.

Ακόμη, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, μια μόλις ημέρα πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου έτους, η τουρκική κυβέρνηση έφερε στην τουρκική βουλή νόμο που παρέχει στους επιχειρηματίες την δυνατότητα να επιστρέφουν στην χώρα τους μεγάλα ποσά δίχως το ποσοστό του 20% που πρέπει να καταβληθεί ως φόρο. Με την τουρκική κοινή γνώμη να είναι απασχολημένη με το πραξικόπημα, η κυβέρνηση πέρασε με σχετική ευκολία τον νέο νόμο από την βουλή.

Η απάντηση του Άλμπαϊρακ και η χρονική συγκυρία

Πριν από λίγο, δια μέσου του δικηγόρου του, ο κ. Άλμπαϊρακ διέψευσε τους ισχυρισμούς του γερμανικού τύπου. Ο κ. Άλμπαϊρακ ανακοινώνει ότι δεν φέρει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η χρονική συγκυρία της νέας εξέλιξης, παρά την διάψευση του κ. Άλμπαϊρακ, φέρει ιδιαίτερη σημασία. Οι ισχυρισμοί για τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας, την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες φυγάδευσαν έναν πρωταγωνιστή του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση.

Ο κ. Άλμπαϊρακ πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα και στο Κυπριακό. Ο ίδιος διευθύνει τις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ενώνει το Ισραήλ με την Τουρκία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή