Κόμπο δένει, κόμπο λύνει

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​Βγάλτου τη! Βγάλτου τη!». Μέσα δεκαετίας του ’70, πριν από την έκρηξη της μεταπολιτευτικής πολιτιστικής επανάστασης, ανθούσαν οι αγώνες κατς, είδος λαϊκής επιθεώρησης με πρωταγωνιστές παλαιστές, Ελληνες και τουρίστες, που πλακώνονταν τόσο μα τόσο πειστικά, τέρποντας τους διψασμένους για documenta τέχνη και ψεύτικο αίμα θεατές· τα καλοκαίρια το ρινγκ στηνόταν στον αγωνιστικό χώρο μπροστά από το «πέταλο» του γηπέδου της Λεωφόρου. Εμβληματική φιγούρα-κράχτης ήταν και ο Ντι Μπέστια, το αποφώλιο τέρας, ο οποίος, φορώντας μάσκα, έβγαινε από σιδερένιο κλουβί για να κατασπαράξει τον αντίπαλο. Οι φήμες οργίαζαν για την καταγωγική προέλευση του Ντι Μπέστια (Σιβηρία; Ανδεις;), με τους άπιστους Θωμάδες να μιλούν για έναν γιγαντόσωμο οικογενειάρχη βιοπαλαιστή από το Περιστέρι. Αραιά και πού ο αιμοδιψής στριμωχνόταν στα σχοινιά και ο αντίπαλός του ρωτούσε στεντορείως το εκλεκτό κοινό: «Να του τη βγάλω;». Απάντηση εν χορώ: «Βγάλτου τη του άτιμου», ώστε να αποκαλυφθεί το πρόσωπο του τέρατος. Αλί, την ύστατη στιγμή ο Ντι Μπέστια ξέφευγε, τσάκιζε τον αντίπαλο, και αποχωρούσε πάλι νικητής και μασκοφόρος, βυθίζοντας σε απογοήτευση την εξέδρα (σ.σ.: εξομολογούμαι με νοσταλγία ήμουν και εγώ εκεί, στην εφηβική ομάδα των διανοουμένων.)

«Βάλτου τη! Βάλτου τη!», ωθούσαν νοερώς οι υποψιασμένοι. Σοβάρεψαν απότομα τα πράγματα; Οχι βέβαια, απλώς θυμίζω την ιστορική στιγμή που ο αθεράπευτα παιγνιώδης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε σύνοδο κορυφής (Μάιος 2015) κόλλησε τη γραβάτα του στο πουκάμισο του σπαργανωμένου, ανυπότακτου ενδυματολογικά –και επί παντός ακόμα– πρωθυπουργού μας. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου, μεταξύ άλλων έγινε κεντρική πρωτοσέλιδη στους Financial Times, ενδεικτικό της θεσμικής, σημειολογικής, βαρύτητας της λεζάντας Γιούνκερ: «Αλέξη, παιδί μου, μάθε γρήγορα το ποίημά σου». Είχε προηγηθεί το δώρο του τέως Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στον κολλητό του κ. Τσίπρα· μια γραβάτα, σαν υπόρρητη φιλική προτροπή για προσγείωση στη χρεοκοπημένη πραγματικότητα.

Δύο χρόνια μετά, το γκροτέσκο λύνει και δένει κόμπους, μεταπλάθοντας σε εθνικό ορόσημο μια φούσκα από κλασικά εικονογραφημένα. Δηλωσίας νέας κοπής λοιπόν ο κ. Τσίπρας, καθώς με τη διευθέτηση του χρέους θα υποκύψει, ασφυκτιών, στο σύμβολο του αστικού καθωσπρεπισμού και της συμβατικότητας. Εκ νέου συγκινημένος ο κ. Χρ. Σπίρτζης μεθερμήνευσε ότι φορώντας γραβάτα ο πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα για σκληρή δουλειά και δίκαιη ανάπτυξη. Αν βάλει και παπιγιόν; Προσδεθείτε, απογειωνόμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή