Ατμός – Γκριλ – Τηγάνι: Για μαγείρεμα αστραπή

Ατμός – Γκριλ – Τηγάνι: Για μαγείρεμα αστραπή

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τηγάνι / Γρήγορο φαγητό χωρίς τηγάνι δεν γίνεται!

Το τηγάνι (και το γουόκ) είναι σίγουρα ο συντομότερος τρόπος να μαγειρέψουμε τα χρονοβόρα κρεατικά, το κοτόπουλο και φυσικά τα ψάρια. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά: Το φιλέτο χρειάζεται από 5 έως 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλουμε), οι μπριζόλες και τα φιλέτα κοτόπουλου ένα 10λεπτο (αν είναι ψιλοκομμένα για κινέζικο τηγάνισμα, 8 – 10 λεπτά), τα φιλέτα και οι φέτες ψαριού σχεδόν 5 λεπτά. Βασική προϋπόθεση είναι το σκεύος να ζεσταθεί πολύ καλά, στην υψηλότερη θερμοκρασία, γιατί διαφορετικά το κρέας θα βγάλει χυμούς και θα βράσει αντί να τηγανιστεί, με αποτέλεσμα να σκληρύνει και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, χωρίς καλό αποτέλεσμα.

Στο γουόκ: Το κινέζικο, ελαφρύ τηγάνισμα (stir-fry) επιτυγχάνεται με το σκεύος γουόκ ή με ένα μεγάλο, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ως εξής: Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γουόκ μέχρι να καπνίσει, ρίχνουμε λίγο λάδι (ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο) και κινούμε το σκεύος να πάει το λάδι παντού. Προσθέτουμε τα υλικά, ψιλοκομμένα από πριν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Πρώτα ρίχνουμε τα υλικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο τηγανίσματος (κρέας, πουλερικά), μετά τα σκληρά λαχανικά (καρότα, κοτσάνια μπρόκολου) και στη συνέχεια τα τρυφερότερα (πιπεριές, φούντες μπρόκολου, ξερό κρεμμύδι, φύλλα σαλατικών). Στο τέλος, τηγανίζουμε ελάχιστα σκόρδο ή φρέσκο τζίντζερ, ώστε να μη μαυρίσουν και πικρίσουν. Σβήνουμε με κάποιο υγρό: βιολογική σάλτσα σόγιας, χυμό λεμονιού, ξίδι ή έτοιμες σάλτσες ψαριού ή στρειδιών.

Στον ατμό / Λαχανικά σε 5 λεπτά

Ιδανική μέθοδος για μαγείρεμα λαχανικών, που σε ποσοστό 80% – 85% αποτελούνται από νερό, οπότε με τον ατμό μαγειρεύονται πολύ γρήγορα. Ο ατμός διαπερνά ολόκληρο το σώμα του λαχανικού, μαγειρεύοντάς το πολύ πιο γρήγορα και διατηρώντας το ζωηρό τους χρώμα. Τέλος, στον ατμό μπορούμε να μαγειρέψουμε ταυτόχρονα πολλά υλικά: κρέας ή πουλερικό και συνοδευτικά ή λαχανικά μαζί, στο διχτάκι, εξοικονομώντας χρόνο και εξασφαλίζοντας υγιεινό μαγείρεμα.

Στο γκριλ / ζουμερά ψάρια και κρεατικά σε 10 λεπτά

Το ψήσιμο στο γκριλ της ηλεκτρικής κουζίνας ή στις φορητές γκριλιέρες είναι από τους πιο σύντομους τρόπους να ετοιμάσουμε κρεατικά (λουκάνικα, μπριζόλες, φιλέτα κρέατος), μικρά και μεσαία ψάρια ολόκληρα, όπως γαύρο, σαρδέλες, τσιπούρες, λαβράκια κ.λπ., ή σε φέτες ή φιλέτα, θαλασσινά, φιλέτα πουλερικών και σουβλάκια κάθε είδους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην ψήνουμε μεγάλα, ογκώδη κομμάτια, αλλά φιλέτα, φέτες και λεπτοκομμένα υλικά. Βάζουμε τα υλικά που θα ψήσουμε σε σχάρα, τοποθετώντας από κάτω ένα ταψάκι να μαζέψει τα υγρά, ή ψήνουμε απευθείας μέσα σε ταψάκι, αν θέλουμε να ψήσουμε παράλληλα τη σάλτσα ή τα συνοδευτικά λαχανικά. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε τα ειδικά ταψάκια με προσαρμοσμένη σχάρα από πάνω τους, στα οποία βάζουμε νερό ή κρασί ή νερό με μυρωδικά για να μην τσικνίσει ο φούρνος, αλλά και για άρωμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή