Σοκ από τις δηλώσεις Μέρκελ

Σοκ από τις δηλώσεις Μέρκελ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι «μετασεισμικές δονήσεις» από την προχθεσινή ομιλία της Αγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, υπονοώντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστους εταίρους μετά την εκλογή Τραμπ και τη δρομολόγηση του Brexit.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε χθες, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Συντηρητικών: «Δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη. Φεύγουμε από την Ε.Ε. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια βαθιά, ειδική σχέση με τις 27 άλλες χώρες της Ενωσης… με μια συνεκτική συμφωνία εμπορίου, αλλά και στο πεδίο της ασφάλειας».

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένη για τη σημασία της διατλαντικής σχέσης», από το βήμα διεθνούς διάσκεψης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο Βερολίνο. Επέμεινε όμως στην ανάγκη να στηρίζονται εφεξής οι Ευρωπαίοι στις δικές τους δυνάμεις.

Την Κυριακή, τρεις μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ομάδας G7 στη Σικελία, η Γερμανίδα καγκελάριος προκάλεσε σοκ, καθώς τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη ευθύτητα πάνω στις διαφορές που χωρίζουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και τη Βρετανία της Τερέζα Μέι.

«Είχα αρκετές εμπειρίες τις τελευταίες ημέρες. Και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια – φυσικά, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, φιλικές σχέσεις με τη Βρετανία και με σχέσεις καλής γειτονίας, στο βαθμό του δυνατού, με άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συγκέντρωση της Κεντροδεξιάς, στο Μόναχο.

Σε εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα ήταν η τοποθέτηση της κ. Μέρκελ έναντι της Γαλλίας και του νέου προέδρου της, Εμανουέλ Μακρόν. Αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον φιλοευρωπαίο πολιτικό, δήλωσε: «Oπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε, γιατί η Γερμανία ευημερεί μόνο όταν η Ευρώπη ευημερεί».

Κοινή είναι η αίσθηση του διεθνούς Τύπου ότι η περασμένη εβδομάδα ανέδειξε με πολύ θεαματικό τρόπο τα ρήγματα που διασχίζουν τον δυτικό κόσμο. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία χαρακτηρίστηκε «καταστροφική» από διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τραμπ καυτηρίασε τους Ευρωπαίους για τη μικρή συμμετοχή τους στα έξοδα του ΝΑΤΟ. Απούσες από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν οποιεσδήποτε αναφορές στη Ρωσία, αλλά και στο άρθρο 5 της Συμμαχίας περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μιας χώρας-μέλους.

G6+1

Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους άλλους ηγέτες και στη σύνοδο του G7, σε σημείο που η γαλλική Le Monde να κάνει λόγο για σύνοδο του… G6+1 (παραπέμποντας στο G7+1, την εποχή που συμμετείχε στη σύνοδο και η Ρωσία).

Η επιφυλακτική στάση του Αμερικανού προέδρου έναντι της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και οι επικρίσεις του για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενίσχυσαν την εικόνα της έντονης δυσαρμονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή