Το… Επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον ταλαιπωρημένο Κολωνό

Το… Επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον ταλαιπωρημένο Κολωνό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικρατεί ενθουσιασμός ανάμεσα στους ανθρώπους της ActionAid και δικαίως. Δύο χρόνια διήρκεσε η προετοιμασία του πρότζεκτ, απαιτώντας συνεργασία με μια σειρά από φορείς και οργανώσεις και κυρίως πίστη ότι «θα βγει», ότι έχει νόημα, ότι θα βοηθήσει έμπρακτα εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σήμερα το «Επίκεντρο» στον Κολωνό είναι γεγονός. Ενας ανοικτός πολυχώρος όπου προσφέρονται δωρεάν μια σειρά από προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του τοπικού πληθυσμού που έχει πληγεί από την πολυετή οικονομική ύφεση και ζει σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Κολωνός δεν επιλέχθηκε φυσικά τυχαία. Σε αυτή την κοινότητα παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 27%, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό μονογονεϊκών οικογενειών (12,1%). Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν κυρίως βασικές ανάγκες διαβίωσης των άπορων κατοίκων και των αστέγων, καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ομως αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε όλα τα διαμερίσματα. Το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στον Δήμο Αθηναίων ξεπερνά το 20%, ενώ υπολογίζεται ότι υπό καθεστώς φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας βρίσκονται 70.000 κάτοικοι. Οπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαρία Σρατηγάκη, οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ξεπερνούν τα 35.000 άτομα σε σύνολο 660.000 κατοίκων. Η πρωτοβουλία της ActionAid αγκαλιάστηκε πρώτα από τους ανθρώπους του δήμου.

Μεταξύ άλλων, στο τετραώροφο κτίριο της οδού Πέτρας 93 προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής, οικονομικής διαχείρισης και εύρεσης εργασίας για τους ενήλικες κατοίκους της περιοχής. Υλοποιείται πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης των γυναικών, μέσω θεατρικού εργαστηρίου, ενώ παραδίδονται μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ενίσχυση των γνώσεων και ικανοτήτων όσων αναζητούν δουλειά. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομείς όπως η ρομποτική, ο προγραμματισμός, τα οπτικοακουστικά μέσα, οι τέχνες, ενώ από την ενισχυτική διδασκαλία βελτιώνουν τη σχολική τους απόδοση. Χρήσιμες, πρακτικές δεξιότητες μπορούν να αποκτήσουν και οι έφηβοι μέσα από προγράμματα σχεδιασμού, προγραμματισμού και κατασκευής, ενώ ο επαγγελματικός προσανατολισμός τούς βοηθά να ξεδιαλύνουν το κουβάρι του μέλλοντός τους.

«Το “Επίκεντρο” είναι ένας χώρος με αφετηρία τη δικαιοσύνη και όχι τη φιλανθρωπία. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και όχι τον οίκτο. Με εργαλείο την ανάπτυξη ευκαιριών και όχι την ελεημοσύνη», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς Γεράσιμος Κουβαράς, ενώ η διευθύντρια του «Επίκεντρου» Ελένη Χατζηιωάννου υποσχέθηκε ότι «θα εργαστούμε καθημερινά με την ίδια αγάπη και υπευθυνότητα για να γίνει το “Επίκεντρο” ένας πραγματικός πολυχώρος δράσης και αλλαγής που θα δώσει στους ανθρώπους για τους οποίους δημιουργήθηκε δύναμη κι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή». Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Vodafone. Η οργάνωση δίνει όμως την ευκαιρία σε όλους μας να στηρίξουμε την προσπάθεια μέσω του νέου προγράμματος «Φίλος της ΑctionAid» (για περισσότερες πληροφορίες: epikentro.actionaid.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή