Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη κατά σειρά άφιξης μέλη της κυβέρνησης, πρώην υπουργοί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Από νωρίς το πρωί συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών. 

Με στρατιωτικό αεροσκάφος θα γίνει μεταφορά τηε σορού στα Χανιά όπου θα κηδευτεί αύριο το μεσημέρι. 

Λαϊκό προσκύνημα 

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών εκτέθηκε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 13:30 η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σκεπασμένη με την ελληνική σημαία. Τις πρώτες τιμές στον πρώην πρωθυπουργό απέδωσαν η οικογένειά του, καθώς και τιμητικό άγημα.

Τους επικήδειους λόγους εκφωνήσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης υπήρξε προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε επαφή μαζί του μέχρι το τέλος. Θα ταξιδέψει εκτάκτως από τη Λευκωσία για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

Εμφανώς συγκινημένη και καταβεβλημένη έφτασε, πριν από τις 7 το πρωί, η Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελo. Μαζί της ήταν και η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 7 το πρωί ακριβώς. Πέριξ της σορού θα βρίσκονται βρακοφόροι με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία, λεπτομέρεια της οποίας αποτελεί και το «μαυρομάνικο» μαχαίρι (φτιαγμένο από μαύρο κέρας). Ακόμη πιο έντονο θα είναι το τοπικό στοιχείο στην Κρήτη, όπου τη σορό θα υποδεχθούν τέσσερις μαυροφορεμένες γυναίκες και άνδρες με την πένθιμη ενδυμασία των Σφακίων (τόπος τον οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).

Κοσμοσυρροή αναμένεται κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα.

Από τα ξημερώματα παραμένει κλειστή η οδός Μητροπόλεως, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται παραταγμένοι και στις δυο πλευρές του δρόμου.

Στο μεταξύ πάνω από 3.000 πολίτες όλων των ηλικιών έχουν επισκεφθεί μέχρι τώρα τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο για να γράψουν μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου του Κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-1
Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-2

Περίπου αντίστοιχος αριθμός πολιτών έχει επισκεφθεί το γραφείο του εκλιπόντος στην οδό Αραβαντινού όπου επίσης υπάρχει ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων. «Η ιστορία έχει γραφτεί ήδη και σε έχει δικαιώσει.

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-3
Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-4

Σε ευχαριστούμε για τους αγώνες και τις αλήθειες», «Αρχοντα μας θα μας λείπεις πάντα» είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από τα χιλιάδες μηνύματα που γράφτηκαν στις σελίδες του βιβλίου από πολίτες που θέλησαν με αυτό τον τρόπο «να ευχαριστήσουν τον πρώην πρωθυπουργό για όσα έκανε για τη χώρα του».

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-5

Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στο βιβλίο συλλυπητηρίων ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε αληθινός φίλος των ΗΠΑ, δημοκράτης, Ευρωπαίος και σπουδαία φυσιογνωμία στην ελληνική πολιτική σκηνή», γράφει μεταξύ άλλων ενώ εκφράζει και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού και τον ελληνικό λαό.

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-6
Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-7
Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Αύριο η ταφή του στα Χανιά-8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή