Υπεβλήθη η προσφορά παράτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

Υπεβλήθη η προσφορά παράτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρεί η διαδικασία παράτασης του δικαιώματος παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Η εταιρεία υπέβαλε χθες την προσφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, που συνεδρίασε αμέσως μετά, ζήτησε από την εταιρεία να βελτιώσει το τίμημα.

Ο ΔΑΑ θα επανέλθει με νέα προσφορά με το βελτιωμένο αντίτιμο εντός των επομένων ημερών και εκτιμάται ότι αυτή τη φορά η προσφορά του θα γίνει αποδεκτή. Ολα δείχνουν ότι μια νέα συμφωνία (αποκρατικοποίηση) βρίσκεται ante portas, η οποία πρέπει να υποβληθεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφού λάβει το «πράσινο φως» από τους δικαστές του Συνεδρίου, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους δύο συμβαλλομένους, ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάτι τέτοιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Στη συνέχεια, η υπογεγραμμένη συμφωνία θα υποβληθεί για έγκριση στις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου. Θεωρητικά, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην καλύτερη περίπτωση τον ερχόμενο Οκτώβριο και στη χειρότερη μέχρι το τέλος του έτους. Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και το πόσο σύντομα αυτή θα κλείσει.

Το τίμημα για την παράταση της παραχώρησης του αερολιμένα κατά 20 έτη αναμένεται άνω των 500 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά το προκαταβαλλόμενο ποσόν. Επιπλέον αναμένεται και ετήσιο τίμημα, καταβαλλόμενο ως ποσοστό επί των ετήσιων κερδών της εταιρείας.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του 30% του ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Η συμφωνία για την παράταση του δικαιώματος θα συνοδευτεί με την άρση των δικαιωμάτων αρνησικυρίας (βέτο) που διαθέτει κάθε μέτοχος στην επιχείρηση, για μεταβιβάσεις μετοχών άνω του 25%. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στη συμφωνία των μετόχων του 1996, η οποία στόχο είχε να προστατέψει τον ιδιώτη μέτοχο μειοψηφίας.

Εκτιμάται ότι η παράταση του δικαιώματος παραχώρησης του αερολιμένα αυξάνει την αξία των μεταβιβαζόμενων μετοχών και του 30% που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης είναι ευχής έργον ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε μια περίοδο ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, που δίνει ώθηση τόσο στις δραστηριότητες όσο και στην αξία του ΔΑΑ. Τέλος, εδραιώνει την παρουσία ενός αξιόπιστου συνταξιοδοτικού επενδυτικού κεφαλαίου (fund), όπως αυτό της PSP, που στόχος του δεν είναι το συγκυριακό κέρδος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή