Υπέρ της συμφωνίας για το κλίμα Ε.Ε. και Κίνα, ανεξαρτήτως Τραμπ

Υπέρ της συμφωνίας για το κλίμα Ε.Ε. και Κίνα, ανεξαρτήτως Τραμπ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα θα στηρίξουν την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες. 

«Θα εκδώσουμε μια κοινή δήλωση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, που καταγράφουν από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιβεβαιώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία» επισήμανε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπωε μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

H E.E. και η Κίνα θα έχουν συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ενώπιον της αβεβαιότητας που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στο θέμα του κλίματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, ο ίδιος ωστόσο σε ένα tweet που έστειλε σήμερα περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι θα κοινοποιήσει την απόφασή του «εντός των επόμενων ημερών».

Η απόσυρση των ΗΠΑ θα συνιστούσε ένα πραγματικό πλήγμα για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την ευφορία που προκάλεσε η υιοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2015 της συμφωνίας του Παρισιού.

Ερωτηθείς σχετικά σήμερα για αυτό το θέμα, σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι γνωρίζει τις φήμες που κυκλοφορούν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

«Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους εταίρους μας στον κόσμο, στην Αφρική, την Κίνα, προκειμένου η Ευρώπη να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η «Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Σίγουρα θα τα κάνουμε» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «δεν θα έλθει το τέλος της ανθρωπότητας» εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή