Ρ. Στράουχ: «Δώστε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι στο χρέος»

Ρ. Στράουχ: «Δώστε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι στο χρέος»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστρεψε χθες τον προβολέα της διαπραγμάτευσης ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρ. Στράουχ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Στράουχ είπε ότι αντί να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην περαιτέρω ανακούφιση του χρέους, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

«Οι μεταρρυθμίσεις», είπε, «είναι ο κοινός παρονομαστής των χωρών που εφάρμοσαν επιτυχώς προγράμματα, όχι η ανακούφιση του χρέους».

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο χρόνος που απομένει για να ικανοποιήσει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα και να μπορέσει να εξοφλήσει τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της του Ιουλίου δεν είναι πολύς και πρέπει να βιαστεί. «Η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη εκταμίευση του ESM για να καλύψει τις πληρωμές της του Ιουλίου και να μη δημιουργήσει νέες ελλείψεις σε άλλες περιοχές. Δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χωρίς συμμόρφωση με τον κατάλογο των προαπαιτουμένων… Δεν είναι αργά να ξεκλειδώσει η εκταμίευση τον Ιούνιο. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται να δράσει άμεσα».

Οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο κ. Στράουχ αξιολόγησε ως πλέον σημαντικές, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να καταστεί δυνατή η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων για να διευκολυνθεί η πιστωτική επέκταση.

Οσο για το χρέος, ο κ. Στράουχ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από μέτρα ελάφρυνσής του που έχουν ήδη ληφθεί. Χάρη στα χαμηλά επιτόκια του ESM, το 2016 δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος 10 δισ. ευρώ είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην αντιπροσωπεία των θεσμών, Ντ. Κοστέλο, έχουν ήδη καλυφθεί τα 120 από τα 140 προαπαιτούμενα. Μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο αριθμός τους έφτανε τα 114, όπως είχε τότε πει ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το EuroWorking Group που θα συνεδριάσει στις 6 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης έχει ως βασικό θέμα την εξέταση της πορείας των προαπαιτουμένων και όχι το χρέος. Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου τόνισε κι αυτός ότι η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να συντάξουν οι θεσμοί την έκθεση συμμόρφωσης και να εκταμιευθεί η δόση. Για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει στην επιστολή ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή