Μήνυμα Μέρκελ προς Τραμπ: «Αναγκαία» η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Μήνυμα Μέρκελ προς Τραμπ: «Αναγκαία» η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη συμμετοχή η μη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ξένοι αξιωματούχοι ισχυρών βιομηχανικών εθνών εξέφρασαν τη δέσμευση των χωρών τους να μην εγκαταλείψουν τη συμφωνία, παρακινώντας τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρότερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συμφωνία του Παρισιού, εκφράζοντας την ικανοποίησή της ότι και κυβερνήσεις άλλων κρατών υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

«Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συνθήκης». «Αυτή είναι, κατά την άποψή μου, μια αναγκαία συνθήκη», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, τονίζοντας πως «αναμένει την απόφαση» του Αμερικανού προέδρου.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά την απόφαση που θα παρθεί εξαιρετικά σημαντική, δήλωσε  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ωστόσο, χωρίς να υποβαθμίζει την σημασία της απόφασης του Τραμπ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, συμπλήρωσε σε δήλωση του στο BBC, ότι «ανεξάρτητα από την τελική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι εξίσου σημαντικό οι υπόλοιπες χώρες να μην αποχωρήσουν από την συμφωνία του Παρισιού». 

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι εξίσου σημαντικό οι υπόλοιπες χώρες να μην αποχωρήσουν από την συμφωνία του Παρισίου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες,

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει τις ΗΠΑ πρωταγωνίστριες στο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πως θα αντιδράσει αν επικρατήσει το πιθανότερο σενάριο, το οποίο θέλει τον Τραμπ να αποδεσμεύει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν την κλιματική αλλαγή εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε σήμερα ο Τζόνσον στο Sky News, προσθέτοντας ότι χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα πρέπει να σημειώσουν περισσότερη πρόοδο στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της τελευταίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία του Παρισιού, χωρίς να επηρεαστεί από την πιθανή αμερικανική απόσυρση.   

Επιπλέον, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προέβη σε κοινή δήλωση σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε την πρόθεση των δύο χωρών να διευρύνουν τη συνεργασία τους, παλεύοντας από κοινού κατά του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στα πλαίσια μίας ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρωθυπουργός, με τις συζητήσεις να περιλαμβάνουν σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Κίνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε συγκεκριμένα ο Κινέζος πρωθυπουργός ενώπιον δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, από τη γερμανική πλευρά, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε σήμερα σε μία άλλη πιθανή συνέπεια της επικείμενης αποδέσμευσης που θα ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν ο Τραμπ θέλει να εγκαταλείψει την κλιματική συμφωνία, τότε πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για τις εμπορικές μας σχέσεις και τις επιπλοκές που αυτή θα φέρει στην αγορά», δήλωσε σήμερα ο Σουλτς, σημειώνοντας πως ένα πιθανό πισωγύρισμα των ΗΠΑ σε αυτό το πεδίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού, λόγω των πλεονεκτημάτων που θα κερδίσουν οι Αμερικανοί παραγωγοί.

Τέλος, πάνω στο ζήτημα των νέων δεδομένων που ενδέχεται να δημιουργηθούν στο πεδίο της παγκόσμιας συνεργασίας για το κλίμα, τοποθετήθηκε και το Κρεμλίνο, ανακοινώνοντας πως η συμφωνία του Παρισιού θα είναι λιγότερο αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή ορισμένων «συμμετεχόντων-κλειδιά» και τονίζοντας πως η Ρωσία της δίνει μεγάλη σημασία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε αυτή τη συμφωνία στο Παρίσι. H Ρωσία της προσδίδει μεγάλη σημασία», ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή