Επένδυση 400 εκατ. δολ. από όμιλο Μυτιληναίου στα Ασπρα Σπίτια

Επένδυση 400 εκατ. δολ. από όμιλο Μυτιληναίου στα Ασπρα Σπίτια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία δεύτερη μονάδα αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας, η οποία θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, σχεδιάζει ο όμιλος Μυτιληναίου. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, καθώς η επενδυτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, ενώ ο όμιλος θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητά της από 190.000 τόνους σε 270.000 τόνους. Με τη νέα επένδυση, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα νέα επενδυτικά σχέδια γνωστοποιήθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, που ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό του με την απορρόφηση των θυγατρικών στη Μυτιληναίος Α.Ε. Από τη συγχώνευση, η εταιρεία εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει πόρους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Στη γενική συνέλευση, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι προχωράει ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου. «Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο άλμα», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στο ισχυρό corporate government και management, με τον ίδιο να μην είναι πλέον πρόεδρος του ομίλου, διατηρώντας την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγινε επίσης γνωστό ότι ο όμιλος θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου τον Ιούνιο, με επιτόκιο κοντά στο 3%, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες– θα κυμαίνεται στα 250-300 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην έκδοση θα συμμετέχει και η ΕBRD με 50 εκατ. ευρώ. Με το ομολογιακό θα μετατραπεί σχεδόν το σύνολο του δανεισμού σε πενταετές ballon, χωρίς ενδιάμεσες δόσεις, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ανοίγει τραπεζικές γραμμές 1,4 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν σε πιθανές αποκρατικοποιήσεις, στις νέες επενδύσεις στην «Αλουμίνιον» αλλά και στην επέκταση της ΜΕΤΚΑ σε έργα στην Αφρική. Ερωτηθείς από τους μετόχους για το αν στα σχέδια του ομίλου είναι η διεκδίκηση μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «όταν ξετυλιχθεί το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και όταν έχουμε τους όρους για τον τρόπο που θα γίνει, θα αποφασιστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Μυτιληναίος βλέπει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα, αλλά και μια εν δυνάμει κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, που είναι φιλελεύθερη και υπέρ της επιχειρηματικότητας. Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο θέλουν να μας το παρουσιάζουν». Σημασία έχει η αντίληψη της αγοράς για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, είπε, και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να τελειώνουμε μέχρι τον Ιούνιο με τις εκκρεμότητες και να κλείσει η αξιολόγηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή