«Γραμμή αναμονής» μέχρι τις 22 Ιουνίου

«Γραμμή αναμονής» μέχρι τις 22 Ιουνίου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διατήρηση της στάσης αναμονής που τηρούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αλλά και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, οπότε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επενδύει η κυβερνητική ηγεσία.

Η παράταση της εκκρεμότητας, όσον αφορά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και, κυρίως, η αποτυχία της κυβέρνησης να αποκομίσει ένα σαφές πλαίσιο αναφορικά με το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, έφεραν αμηχανία και εκνευρισμό σε βουλευτές και στελέχη που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διαμαρτυρία των πολιτών ότι το μόνο απτό από την πολύμηνη κυβερνητική διαπραγμάτευση είναι το πακέτο νέων, δύσκολων μέτρων, που η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή.

Ωστόσο, είναι περισσότερο από σαφές ότι μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της διαπραγμάτευσης και την οριστικοποίηση των αποφάσεων ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει αν όχι την εμπιστοσύνη, τουλάχιστον τη στάση αναμονής, που του δίνει ευχέρεια κινήσεων όσο δεν μετατρέπεται σε εκδήλωση δυσαρέσκειας ή διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση.

Πάντως, η επιλογή να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την περασμένη Πέμπτη δείχνει ακριβώς την αγωνία ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια. Το κριτήριο της εξισορρόπησης των εσωκομματικών μετώπων σαφώς και βαραίνει στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Στις μεταξύ τους συζητήσεις βουλευτές που διατηρούν μια περισσότερο κριτική προσέγγιση στις επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας θεωρούν ότι, εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να αποδεχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα προταθεί στο προσεχές διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα πρόκειται για συμφωνία γύρω από την οποία θα μπορεί να οικοδομήσει ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα.

Αυτό είναι και το ζητούμενο, άλλωστε, από μεγάλη μερίδα βουλευτών και κομματικών στελεχών, που βρέθηκαν την επαύριο της ψήφισης των νέων μέτρων χωρίς επιχειρήματα για να στηρίξουν την επιλογή τους αυτή. Ο κ. Τσίπρας θα σφυγμομετρήσει καλύτερα το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πάλι, ωστόσο, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, οι όποιοι προβληματισμοί αναμένεται να κρατηθούν σε ήπιους τόνους και να αφορούν, κυρίως, την ανάγκη να δώσει βάρος η κυβέρνηση στο δικό της πρόγραμμα ως αντίβαρο στα μέτρα.

Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας μπαίνουν και οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έγιναν μετά το τελευταίο Eurogroup. Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου κρατούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται, δεύτερος μεν, αλλά να συγκρατεί τις δυνάμεις του και να μην υφίσταται μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών του, αντιθέτως καταγράφει και μικρά, έστω, κέρδη. Το στοιχείο που θεωρούν σημαντικό είναι ότι οι ψηφοφόροι που εμφανίζονται να φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να μη μετακινηθούν προς κάποιο άλλο κόμμα. Και πιστεύουν ότι, όσο αυτό συνεχίζεται, είναι εφικτός ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων αυτών, που θα επανασυσπειρωθούν εάν θεωρήσουν ότι το κυβερνητικό αφήγημα καθίσταται ρεαλιστικό και θετικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή