Γαλλία: Σαρωτική επικράτηση του κόμματος του Μακρόν προβλέπει νέα δημοσκόπηση

Γαλλία: Σαρωτική επικράτηση του κόμματος του Μακρόν προβλέπει νέα δημοσκόπηση

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «Η Δημοκρατία Μπροστά», αναμένεται να αποκτήσει ευρύ προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αυτό τον μήνα, μπαίνοντας έτσι σε τροχιά εξασφάλισης μιας από τις ισχυρότερες πλειοψηφίες στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η Δημοκρατία Μπροστά» φέρεται να εξασφαλίζει το 29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 11 Ιουνίου και να προηγείται κατά πολύ των Ρεπουμπλικανών και των κεντροδεξιών συμμάχων τους, οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν 23%.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 17%, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» 12,5%. Τέλος, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται να λαμβάνουν μόλις το 8,5% των ψήφων.

Η ψαλίδα για το κόμμα του Μακρόν έκλεισε από 31% που ήταν την τελευταία φορά που διεξήχθη δημοσκόπηση πριν από μια εβδομάδα, μετά τα πυρά που δέχτηκε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν και νυν υπουργός για εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο.

Η δημοσκόπηση προβλέπει ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα του Μακρόν θα λάβει 385 με 415 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών, ενδεχομένως την μεγαλύτερη πλειοψηφία έπειτα από την σαρωτική νίκη του Σαρλ ντε Γκολ το 1968.

Οι Ρεπουμπλικανοί φέρονται να εξασφαλίζουν 105-125 έδρες, οι Σοσιαλιστές 25-35, η Ανυπότακτη Γαλλία 12-22 και το Εθνικό Μέτωπο 5-15, προβλέπει η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 2-4 Ιουνίου σε δείγμα 2.103 ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 68% των ερωτηθέντων έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το ποσοστό για εκείνους που θα ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν ανέρχεται σε 75%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή