Βρετανία: Εκλογές υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατίας

Βρετανία: Εκλογές υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η τρίτη φονική τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία κατά τους τρεις τελευταίους μήνες μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών, στην τελική ευθεία για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium, οι Συντηρητικοί διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών από 6% σε 7%, καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι δίνουν έμφαση στην εθνική ασφάλεια για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία Survation εμφάνιζε τη διαφορά να έχει συρρικνωθεί σε μία μόλις εκατοστιαία μονάδα, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ωστόσο, η στερλίνα ανέβηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές προεξοφλούν νίκη των Συντηρητικών. Τη Δευτέρα, δημοσκόπηση της εταιρείας ICM έδινε στο κυβερνών κόμμα προβάδισμα 11 μονάδων.

Κρίσιμο ερώτημα είναι το πώς θα επιδράσει στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων η τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου, με επτά νεκρούς και 48 τραυματίες, στην καρδιά του Λονδίνου. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι, ως υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2010-2016, ευθύνεται για τη μείωση των αστυνομικών κατά 20.000. Μάλιστα, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι από μόνο του το γεγονός αυτό συνιστά επαρκή λόγο παραίτησης. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταψήφισε τον αντιτρομοκρατικό νόμο στο πλαίσιο της γενικότερης, «χαλαρής» αντίληψής του για θέματα δημόσιας ασφάλειας.

Χθες, η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα και του τρίτου δράστη της επίθεσης. Πρόκειται για τον 22χρονο Ιταλομαροκινό Γιούσεφ Ζάγμπα, από το ανατολικό Λονδίνο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, οι ιταλικές αρχές, το 2016, εμπόδισαν τον Ζάγμπα να ταξιδέψει στη Συρία και ειδοποίησαν για τις κινήσεις του το Λονδίνο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας εκ των δραστών, ο 27χρονος Κουράμ Μπατ, Βρετανός πολίτης πακιστανικής καταγωγής, ήταν σεσημασμένος από τη μυστική υπηρεσία ΜΙ5 αλλά δεν είχε αξιολογηθεί ως σημαντική απειλή ώστε να παρακολουθείται στενά. Ο Μπατ είχε εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4 με τίτλο «Οι τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας». Ο τρίτος δράστης ήταν ο 30χρονος Ρασίντ Ρεντουέιν, από το Μαρόκο ή τη Λιβύη. Και οι τρεις τρομοκράτες έριξαν το φορτηγό που οδηγούσαν πάνω σε πεζούς, στη Γέφυρα του Λονδίνου, και στη συνέχεια άρχιζαν να μαχαιρώνουν όποιους έβρισκαν μπροστά τους, προτού πέσουν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής της προγραμματισμένης επίσκεψης Τραμπ στη Βρετανία ύστερα από την επίθεση του Αμερικανού προέδρου, μέσω Twitter, στον μουσουλμάνο δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή