Στα προαπαιτούμενα το «πάγωμα» συντάξεων για ένα επιπλέον έτος

Στα προαπαιτούμενα το «πάγωμα» συντάξεων για ένα επιπλέον έτος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, θέτουν μεταξύ των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η νέα αυτή απαίτηση έρχεται ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο πλαίσιο των περίπου 18 προαπαιτουμένων που εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022. Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

«Διορθώσεις» έχει ζητήσει το ΔΝΤ και αναφορικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Ως προαπαιτούμενο υπάρχει ακόμη η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 3.500 νέες συντάξεις. Από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι ήδη οι περίπου 2.000 έχουν εκδοθεί, ενώ αρκετές ακόμη έχουν ήδη περάσει στο σύστημα και εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Μεταξύ των άλλων προαπαιτουμένων που εκκρεμούν περιλαμβάνεται η επέκταση και το 2018 της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακόμη, εκκρεμούν ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού, όπως η επίλυση των δασικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής. Στις εκκρεμότητες για τις οποίες δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και μία σειρά από ρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας της ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, πρέπει το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου να έχει πέσει κάτω από 5%. Κάτι που θα συμβεί εφόσον η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως είπε ο ίδιος. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 5,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή