Αντιδράσεις για καταγγελίες επαναπροώθησης

Αντιδράσεις για καταγγελίες επαναπροώθησης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών στην πατρίδα τους χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο […]. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ζητεί να εξεταστούν οι καταγγελίες.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση Τούρκου πολίτη καταγράφηκε στις 24 Μαΐου. Τότε φέρεται να εισήλθε στην Ελλάδα με βάρκα μέσω Εβρου μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του ο Murat Capan, δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Οταν έφτασε στο Διδυμότειχο, εντοπίστηκε από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο τμήμα. Βάσει της καταγγελίας, ζήτησε να καταθέσει αίτημα για άσυλο, ωστόσο με ένα λευκό βαν μεταφέρθηκε μαζί με οικογένεια Τούρκων σε παραποτάμια περιοχή. Τους παρέλαβε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, τους έδεσε τα χέρια και με βάρκα τούς οδήγησε σε τουρκικό φυλάκιο στην αντίπερα όχθη.

Στην Τουρκία –πλέον– ο Murat Capan καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22,5 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος, στον απόηχο των διώξεων αντιφρονούντων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Δεύτερη παρόμοια καταγγελία της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρεται σε επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών και πάλι με βάρκα στον ποταμό Εβρο. Σύμφωνα με την καταγγελία, ένοπλοι μασκοφόροι οδήγησαν στην Τουρκία τον Mustafa Can μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, τους Yilmaz Erdogan, Fetullah Catal και ακόμη έναν άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά. «Η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία τονίζει ότι θα προσφύγει και ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή