Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε πύργο με 24 ορόφους στα δυτικά του Λονδίνου, σύμφωνα με πιο πρόφατη ανακοίνωση από τον αρχηγό της αστυνομίας, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο κτίριο.

Οπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-1
Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-2

Οι πυροσβέστες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο, και οι μέχρι τώρα έλεγχοι δείχνουν ότι το κτίριο είναι σταθερό προς το παρόν.

Νωρίτερα, η Βρετανική Υπηρεσία Ασθενοφόρων, έκανε γνωστό πως έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 64 τραυματίες,20 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση,  σε 5 νοσοκομεία του Λονδίνου.

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-3

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες, ενώ η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου και επεκτάθηκε προς τα πάνω.

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-4

Η μητροπολιτική αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους προκειμένου να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο της κατάσβεσης ενώ έχουν εκκενωθεί και 30 διαμερίσματα στη γύρω περιοχή.

Εχει δώσει επίσης στο twitter τον αριθμό τηλεφωνικής γραμμής μέσω της οποίας μπορούν να ενημερώνονται όσοι ενδιαφέρονται για οικεία τους πρόσωπα που βρίσκοντας στο κτίριο.

 

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-5

Αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν στα βρετανικά μέσα πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί ένοικοι εγκλωβισμένοι, κάποιοι από τους οποίους ζητούσαν βοήθεια από τα παράθυρα των ορόφων που βρίσκονταν πιο πάνω.

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-6

Η φωτιά κατακαίει τον πύργο και εκφράζονται φόβοι για πιθανή κατάρρευσή του. 

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-7

Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή ( Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας και στεγάζει 120 διαμερίσματα. Μάλιστα, το 2016 η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε προχωρήσει σε ανακαίνιση που κόστισε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής.

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Λονδίνο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο-8

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».

Η αιτία μέχρι τώρα που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή