Αύξηση κερδών 31,1% για 26 εισηγμένες το α΄ τρίμηνο

Αύξηση κερδών 31,1% για 26 εισηγμένες το α΄ τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 31,1% εμφάνισαν το α΄ τρίμηνο του 2017 οι 26 εισηγμένες που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα τις οικονομικές τους επιδόσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο ύψος των 434,889 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ενοποιημένης καθαρής κερδοφορίας ύψους 331,680 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η χαμηλή ανταπόκριση των εισηγμένων (σύνολο 200) να ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου οφείλεται στον νόμο 4.374 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις αρχές Απριλίου 2016, ο οποίος καθιστά πλέον προαιρετική την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών για τα τρίμηνα, ενώ παραμένει υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου και δευτέρου εξαμήνου του οικονομικού έτους. Επίσης, η δημοσίευση του εξαμήνου ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες αντί δύο μηνών που ήταν μέχρι πρότινος. Η πραγματική εικόνα των μεγεθών των εισηγμένων, λοιπόν, θα γίνει γνωστή στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα του 2017, κερδισμένες όπως συνέβη και στο σύνολο της παρελθούσης χρήσης 2016 ήταν οι δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου (ΕΛΠΕ και Motor Oil) λόγω της μεγάλης αύξησης του περιθωρίου διύλισης και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Επίσης διακρίθηκαν εταιρείες με εξωστρέφεια όπως η Folli Follie Group, τα Πλαστικά Θράκης (κέρδη 2,147 εκατ. ευρώ), η Τέρνα Ενεργειακή (9,400 εκατ. ευρώ), οι οποίες κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη την ελληνική καχεξία και να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες των ξένων αγορών. Θετική συμβολή στα φετινά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2017 είχαν και οι τράπεζες, με την καλύτερη επίδοση να έχει η Alpha Bank (48,132 εκατ. ευρώ) και ακολούθησε η Eurobank (37 εκατ.) και η Εθνική Τράπεζα (13 εκατ. ευρώ).

Οπως αποδείχθηκε και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 οι διοικήσεις μιας μικρής ομάδας εισηγμένων, που δεν ξεπερνούν τις 30, έμαθαν να δουλεύουν χωρίς τραπεζικά δάνεια, οι ανταγωνιστές τους έχουν λιγοστέψει ή έχουν χρεοκοπήσει και η συρρίκνωση της πίτας στους κλάδους που δραστηριοποιούνται δείχνει σημάδια κορεσμού. Aπό την άλλη πλευρά, η υψηλή εταιρική φορολογία στην Ελλάδα τούς στερεί τη δυνατότητα να εμφανίσουν υψηλότερη κερδοφορία.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις λίγες αλλά ισχυρές κερδοφόρες εισηγμένες που καλύπτουν πάνω από το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης (53,643 δισ. ευρώ), είναι ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης και κάθε τρίμηνο μετά το 2014 βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή