Ν.Δ.:«Λεονταρισμοί από Τσίπρα»

Ν.Δ.:«Λεονταρισμοί από Τσίπρα»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πειραιώς έχουν μάθει να μην παίρνουν «τοις μετρητοίς» τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού. Αυτό που μετρούν, αντιθέτως, είναι οι κυβιστήσεις του πρωθυπουργού που συνεχώς μεταλλάσσει το κυβερνητικό αφήγημα εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του.Υπό αυτό το πρίσμα, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς θεωρεί τη χθεσινή διακήρυξη του Αλ. Τσίπρα ότι αν δεν πετύχει καλύτερη συμφωνία από αυτή του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup της Πέμπτης, θα μεταφέρει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ακόμη έναν «λεονταρισμό» και μια «οβιδιακή μεταμόρφωση» του πρωθυπουργού, τον οποίο δεν πιστεύει πλέον κανένας.

Την ίδια ώρα, αποδομώντας τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να χτίσει ένα νέο success story ή έστω μια ηρωική προσπάθεια επίτευξής του μέσω της απειλής ότι το ζήτημα θα μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ν.Δ. φροντίζει να υπενθυμίσει ότι το μόνο σίγουρο είναι τα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν, «το τέταρτο Μνημόνιο» που περιλαμβάνει μείωση του αφορολογήτου και περικοπές συντάξεων. Στην αναξιοπιστία του πρωθυπουργού αναμένεται να εστιάσει και τις επόμενες μέρες η Πειραιώς, θυμίζοντας ότι ήταν ο κ. Τσίπρας αυτός που κατήγγειλε αρχικά την πρόταση Σόιμπλε για να καταλήξει ότι ήταν «καλή βάση συζήτησης», ενώ σήκωνε ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για μια γενναία ρύθμιση για το χρέος, διακηρύττοντας πανηγυρικά ότι θα φορούσε γραβάτα… Μόνο και μόνο για ν’ αλλάξει αργότερα το αφήγημά του, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η έξοδος της χώρας στις αγορές και πάντως όχι το χρέος, για να καταλήξει μέσω της παρέμβασής του στο υπουργικό συμβούλιο ότι αν δεν λάβει την επιθυμητή λύση, θα μεταφέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Εχοντας στρέψει το βλέμμα της στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, η Πειραιώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση «θα πάρει ό,τι της δώσουν» και όχι κάτι παραπάνω από την εκταμίευση της δόσης, ή, όπως έλεγε στέλεχος της Ν.Δ., από έναν οδικό χάρτη για το χρέος που στην πραγματικότητα θα είναι μια ελαφρά συγκεκριμενοποίηση –ίσως με διαφορετική λεκτική διατύπωση– της απόφασης του Μαΐου του 2016. Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα περάσει κάτω απ’ τον πήχυ που ο ίδιος έθεσε, πρώτα δημιουργώντας μαξιμαλιστικές προσδοκίες για το χρέος και στη συνέχεια «στρίβοντας» διά της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία επίσης βρίσκεται στον αέρα.

Κοντά στον πολίτη

Την ίδια ώρα, τη στρατηγική «κοντά στον πολίτη» με πρωταγωνιστή τον κ. Μητσοτάκη ξεδιπλώνει η Πειραιώς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις κατέστη σαφές τι θα περιείχε το πακέτο των μέτρων του τετάρτου μνημονίου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με συνταξιούχους και με ελεύθερους επαγγελματίες. Η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. σε εργασιακούς και άλλους χώρους και δίπλα στον πολίτη θα ενταθεί, καθώς στόχος της Πειραιώς είναι να ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ, επιδίωξη που εξυπηρετήθηκε προ ημερών με τους υψηλούς τόνους που υιοθετήθηκαν για την Παιδεία. Οι επισκέψεις οργανώνονται συντονισμένα με τα αντιπολιτευτικά χτυπήματα σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια και η Υγεία. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εργαζομένους στον χώρο των ντελίβερι, των σεκιούριτι και των σουπερμάρκετ και συνεχίζεται σήμερα με δύο σταθμούς. Ο πρώτος στη Μυτιλήνη για επαφή με τους σεισμόπληκτους. Εξάλλου, με εντολή Μητσοτάκη στο νησί βρέθηκε ήδη κλιμάκιο της Ν.Δ. με τον τομεάρχη Μεταφορών Κ. Καραμανλή και τον αν. τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χαρ. Αθανασίου. Δεύτερος σταθμός θα είναι σήμερα το Αμύνταιο. Αφού ενημερωθεί για τις ζημιές από τον σεισμό στη Λέσβο και τις ανάγκες των πληγέντων, θα επισκεφθεί το Αμύνταιο για να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στην περιοχή η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ και για τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή