Ο «σιδερένιος καγκελάριος» Κολ

Ο «σιδερένιος καγκελάριος» Κολ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο καγκελάριος της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ. Επί 16 χρόνια στην καγκελαρία –της Δυτικής Γερμανίας από το 1982 έως το 1990 και της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998– έμεινε στην εξουσία περισσότερο από οποιονδήποτε ηγέτη της χώρας του μετά τον «σιδερένιο καγκελάριο» Οτο φον Μπίσμαρκ.

Ο Χέλμουτ Κολ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1930 στο Λούντβιχσχαφεν, μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Γερμανίας που τότε ανήκε στη Βαυαρία, ενώ σήμερα υπάγεται στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου. Υποχρεώθηκε να ενταχθεί, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, στη χιτλερική νεολαία, αλλά δεν πρόλαβε, για καλή του τύχη, να πολεμήσει με τη Βέρμαχτ. Σπούδασε νομικά στη Φρανκφούρτη και πολιτικές επιστήμες στη Χαϊδελβέργη και αμέσως μετά δούλεψε για ένα διάστημα στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος της χημικής βιομηχανίας. Ωστόσο, το πολιτικό δαιμόνιο τον είχε κυριεύσει από νεαρή ηλικία.

Ηδη, το 1946 εντάσσεται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), που μόλις είχε συγκροτηθεί, και τον επόμενο χρόνο γίνεται συνιδρυτής της νεολαίας του. Το 1959 εκλέγεται στο τοπικό κοινοβούλιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου και μια δεκαετία αργότερα γίνεται πρωθυπουργός του κρατιδίου. Ακολουθώντας φιλελεύθερες, για την παράδοση του CDU, πολιτικές, ανεβάζει τις μετοχές του στο εσωτερικό του κόμματος, που αναζητεί νέα κατεύθυνση σε μια εποχή κυριαρχίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Το 1973 αναλαμβάνει τα ηνία του CDU και το 1982 αναδεικνύεται για πρώτη φορά καγκελάριος, καθώς οι Φιλελεύθεροι (FDP) ανατρέπουν στη Βουλή το SPD και συμμαχούν με το CDU. Θα ακολουθήσει η σαρωτική νίκη στις εκλογές του 1983. Το 1990, ύστερα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παρά τις αντιρρήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ, θα διασφαλίσει τη γερμανική ενοποίηση. Σε στενή συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, βάζει τη σφραγίδα του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που θεμελιώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αρχιτεκτονική του ευρώ. Το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας έρχεται το 1998, όταν χάνει τις εκλογές από τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από το 2008 ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, λόγω βαρύτατου τραυματισμού από πτώση. Προτού ακόμη βγει από το νοσοκομείο, παντρεύτηκε, για δεύτερη φορά, τη 43χρονη Μάικε Ρίχτερ. Παρά τα προβλήματα της υγείας του, βρήκε το κουράγιο να γράψει σειρά άρθρων το 2011, όπου έσυρε τα εξ αμάξης στην παλιά του προστατευόμενη, την Αγκελα Μέρκελ, για τους χειρισμούς της στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και στις σχέσεις με τη Ρωσία. «Καταστρέφεις την Ευρώπη που έφτιαξα», είχε γράψει σχετικά. Η αυλαία έπεσε χθες για τον Χέλμουτ Κολ στο σπίτι του, στην πόλη όπου γεννήθηκε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή