Μέι: Οι αρχές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων – Νεκροί οι 58 αγνοούμενοι της πυρκαγιάς

Μέι: Οι αρχές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων – Νεκροί οι 58 αγνοούμενοι της πυρκαγιάς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 58 οι αγνοούμενοι και πλέον πιστεύεται πως είναι νεκροί από την πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία του Λονδίνου, την ώρα που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραδέχθηκε ότι η ανταπόκριση των βρετανικών αρχών δεν δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων. 

«Η ανταπόκριση των υπηρεσιών Εκτακτης Ανάγκης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κοινότητας ήταν ηρωική», δήλωσε η πρωθυπουργός σε ανακοίνωή της. «Ομως, ειλικρινά, η υποστήριξη επί τόπου για οικογένειες που χρειάζονταν βοήθεια ή στοιχειώδη ενημέρωση τις πρώτες ώρες έπειτα από αυτήν την φοβερή καταστροφή δεν ήταν αρκετή».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Στιούαρτ Κάντι δήλωσε, νωρίτερα σήμερα ότι ο αριθμός 58 αντιπροσωπεύει τους αγνοούμενους και θεωρούνται νεκροί από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το 24ώροφο κτίριο εργατικών κατοικιών τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Δυστυχώς, αυτήν την στιγμή υπάρχουν 58 που πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκονταν στο πύργο Γκρένφελ και αγνοούνται και, κατά συνέπεια, δυστυχώς, συμπεραίνουμε ότι είναι νεκροί», είπε και πρόσθεσε: «Θα εντοπίσουμε και ανασύρουμε τους αγαπήμενους σας όσο πιο σύντομα γίνεται»

Έως τώρα ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε 30 νεκρούς, με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ωστόσο, να επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως η εν λόγω επιχείρηση μπορεί να πάρει εβδομάδες.

Εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, η εν λόγω πυρκαγιά θα είναι η φονικότερη στο Λονδίνο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια ώρα, το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επτά Μαροκινοί συγκαταλέγονται πιθανόν μεταξύ των θυμάτων της πυρκαγιάς, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 600 άνθρωποι κατοικούσαν στο κτίριο των 24 ορόφων και 120 διαμερισμάτων. 

Αν και η τραγωδία προκάλεσε κύμα αλληλεγγύης, με πλήθος ανθρώπων να προσφέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα, απελευθέρωσε επίσης την οργή κατά των αρχών καθώς ο καμένος πύργος εξελίχθηκε σε σύμβολο μίας βαθιά διαιρεμένης κοινωνίας.

Σύναντηση Μέι με τους επιζώντες της πυρκαγίας – Οργή κατοίκων

Περισσότερες από δύο ώρες πέρασε  η πρωθυπουργός της Βρετανίας με τους επιζώντες της πυρκαγιάς καθώς εθελοντές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ προήδρευσε σύσκεψης για την διαχείριση της καταστροφής.

Μέι: Οι αρχές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων – Νεκροί οι 58 αγνοούμενοι της πυρκαγιάς-1

Οι κάτοικοι του Grenfell Tower καταλογίζουν στην Τερέζα Μέι ότι καθυστέρησε να επισκεφθεί τους πληγέντες, στις τοπικές αρχές ότι εκώφευσαν στις προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του κτιρίου και ότι δεν υποστήριξαν τους ανθρώπους που έχασαν συγγενείς και τα σπίτια τους.

Ενας από τους στενούς της πολιτικούς της συνεργάτες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιμιαν Γκριν υποστήριξε την πρωθυπουργό λέγοντας ότι ήταν «ταραγμένη από αυτό που συνέβη». «Είμαστε όλοι υπερβολικά θλιμμένοι…είμαστε όλοι πολύ οργισμένοι , αλλά φυσικά κανείς μας δεν είναι τόσο οργισμένος όσο εκείνοι που επλήγησαν. Καταλαβαίνω απολύτως γιατί είναι οργισμένοι», είπε.

Η Τερέζα Μέι ερωτήθηκε σε συνέντευξή της χθες μήπως δεν αντελήφθη το δημόσιο αίσθημα. Οταν απέτυχε να απαντήσει, προτίμησε να πει ότι εστιάζει στην υποστήριξη των θυμάτων.

Σήμερα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στου δρόμους γύρω από την Ντάουνινγκ Στριτ για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου της να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του κοινωνικά υπερσυντηρητικού DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε ένα πλακάτ διακρινόταν ένα σκίτσο της Μέι μαζί με τις λέξεις «Ντροπή σου», «Ξεφτίλα» και «Δειλή». 

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς σε συνεργασία με την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ δήλωσε ότι θα διατεθούν πέντε εκατομμύρια λίρες στους πληγέντες και ότι όσοι έχασαν τα σπίτια τους θα έχουν εγκατασταθεί σε νέα εντός τριών εβδομάδων.

Πηγή: BBC, REUTERS, AΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή