102.184 αιτήσεις ασύλου σε τέσσερα χρόνια

102.184 αιτήσεις ασύλου σε τέσσερα χρόνια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλο είναι το βάρος που έχει επωμιστεί η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η οποία έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήματα ασύλου λόγω της προσφυγικής κρίσης, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου την τελευταία τετραετία 102.184 άτομα και το ποσοστό αναγνώρισης των αιτούντων διεθνή προστασία βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 35,8%. Περισσότερο από ένας χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου όσων υποβάλλουν αίτηση στην Ελλάδα, με βάση τις δυνατότητες της υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας πέρυσι τον Μάρτιο έως και τις 11 Ιουνίου 2017 και παρά την κάθετη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 19.970 άτομα, εκ των οποίων περίπου 6.000 θα έπρεπε να επιστραφούν στην Τουρκία. Επίσης, από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα νησιά, διεθνή προστασία έλαβαν 881 άτομα, 8.409 παραπέμφθηκαν για την εξέταση του αιτήματός τους στην ενδοχώρα λόγω ευαλωτότητας ή επειδή κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλές να επιστρέψουν στην Τουρκία και 2.687 άτομα παραπέμφθηκαν στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη σύστασή της, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου δημοσιοποίησε στοιχεία για την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά το ποσοστό των αιτούντων άσυλο ανά εκατομμύριο κατοίκους, γεγονός που αν συνδυαστεί με την οικονομική κρίση, φανερώνει πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν λύσεις και να ασκηθούν πολιτικές που αφορούν τη διαβίωση και ακόμα περισσότερο την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ, ενώ 32.983 αιτούντες είναι γυναίκες, 69.201 άνδρες και 32.272 ανήλικοι. Ποσοστό 0,5% ήταν άτομα άνω των 65 ετών ενώ οι περισσότεροι, ποσοστό 49,2%, ήταν νέοι, άτομα μεταξύ 18 και 34 ετών. Οσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, συνολικά έχουν καταθέσει αίτηση διεθνούς προστασίας 4.401 άτομα, εκ των οποίων 486 κορίτσια και 3.915 αγόρια. Συνολικά 374 ανήλικοι έχουν λάβει μέχρι στιγμής διεθνή προστασία στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ή στη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης.

Οσον αφορά τη διαδικασία μετεγκατάστασης, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τις 12/6/2017 είχαν αναχωρήσει προς άλλα κράτη-μέλη 14.709 αιτούντες διεθνή προστασία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αποσταλεί 23.189 αιτήματα μετεγκατάστασης από τις ελληνικές αρχές προς άλλα κράτη-μέλη. Επίσης, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έχει αποστείλει προς άλλα κράτη-μέλη 12.924 αιτήματα που αφορούν περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά 7.251 αιτήματα.

Εκδήλωση

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο καφέ στον κήπο του Νομισματοκοπείου (Πανεπιστημίου 12), δεκαπέντε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων και μεταναστών διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «ΜΑΖΙ» για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο και φωτογραφιών και θα ακουστεί παραδοσιακή μουσική από προσφυγικές κοινότητες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή