Οξύτατη η ΠΟΣΔΕΠ κατά Γαβρόγλου

Οξύτατη η ΠΟΣΔΕΠ κατά Γαβρόγλου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστική κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου εμφανίζεται η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Τον επικρίνει με οξύτητα για την άρνησή του να λειτουργήσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα για ξένους φοιτητές, αλλά και για τις τελευταίες δηλώσεις του ότι «ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» και οι πανεπιστημιακοί θα αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, όπως π.χ. η διακίνηση ναρκωτικών στο campus του ΑΠΘ.

Ειδικότερα, με αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε το αίτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ να οργανώσει ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο τις «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία» για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (κυρίως Κινέζους), η ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει «την απόλυτη αντίθεσή της με μια τέτοια πολιτική απομονωτισμού, της οποίας τη σκοπιμότητα δεν αντιλαμβανόμαστε. Δεν αντιλαμβανόμαστε επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της λειτουργίας των ΑΕΙ, όταν, εκτός από το προαναφερόμενο γεγονός, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε θέτει εμπόδια στη λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, στη λειτουργία των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας, επιτίθεται εναντίον των καθηγητών με διάφορους τρόπους (δεν αποκαθιστά τις αποδοχές τους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, επιβάλλει δυσθεώρητα εμπόδια στις αμοιβές τους από τα μεταπτυχιακά προγράμματα, υποχρεώνει σχεδόν όλους στη διαδικασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης χωρίς ουσιαστικούς λόγους κ.λπ.), προσπαθεί να επαναφέρει πρακτικές και παθογένειες του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την πανεπιστημιακή κοινότητα (π.χ. άσυλο)».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γαβρόγλου για τον τρόπο αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ανέφερε ότι «οι δηλώσεις αυτές, με τις οποίες, αφενός, μετατίθενται οι ευθύνες για την αντιμετώπιση φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στο “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”, στους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση και, αφετέρου, αναιρείται ο ρόλος των δυνάμεων τάξης, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο ακέραιο, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του. Εξηγούν όμως γιατί η νοοτροπία αυτή, προϊόν ιδεολογικών αγκυλώσεων, δεν επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών που εμφανίζονται στους χώρους των πανεπιστημίων». Και παρακάτω προσθέτει: «Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει τα ίδια μέσα και την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους χώρους της».

Για το ίδιο θέμα, χθες, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις κατά του κ. Γαβρόγλου σε πολιτικό επίπεδο, από το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων, καθώς και από τον σύλλογο αποφοίτων του ΑΠΘ.

Πρωτιά ανθρωπιστικών, θετικών επιστημών

Οι ανθρωπιστικές και οι θετικές επιστήμες βγήκαν κερδισμένες από την αύξηση του αριθμού των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν συνέβη το ίδιο με τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. Για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων των ΓΕΛ, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι 32.732, έναντι 29.258 πέρυσι. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι οι αριθμοί δείχνουν μείωση των υποψηφίων που στοχεύουν μόνο σε Νομικές και Φιλολογίες, αντίθετα η Ομάδα επελέγη και ως δίοδος για τα Παιδαγωγικά Τμήματα ή τα ΤΕΙ Επιστημών Υγείας. Στις Θετικές Σπουδές μετείχαν 31.383 υποψήφιοι (28.647 πέρυσι) και στην Ομάδα Θετικών Σπουδών, Οικονομίας και Πληροφορικής 21.793 (21.535 πέρυσι – 3.455 με το παλαιό σύστημα). Η κατανομή των υποψηφίων στα πέντε επιστημονικά πεδία θα γίνει γνωστή μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, για τα οποία η προθεσμία θα λήξει στις 14 Ιουλίου. Προς διευκόλυνση των υποψηφίων το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Παν. Αθηνών θα κάνει ενημέρωση για τα τμήματά του, 1 μ.μ. με 3 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή (πληροφορίες στο 210-82.03.819 και στο [email protected]).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή