Λακωνική Μάνη: φτιαγμένη από πέτρα

Λακωνική Μάνη: φτιαγμένη από πέτρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Πορεία στον Άδη

Περπατήστε στο μονοπάτι του Ακροταίναρου, όπου, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν μία από τις πύλες του Άδη. Καταλήγει έπειτα από μια εύκολη διαδρομή 2 χλμ. στον φάρο του 1882, το νοτιότερο σημείο ηπειρωτικής Ελλάδας και Βαλκανικής. Μείνετε έως το βράδυ για να δείτε τον φάρο αναμμένο και να νιώσετε τους θρύλους να ζωντανεύουν.

2. Ενεργειακές… βουτιές

Στη Μάνη δεν υπάρχουν πολλές αμμουδιές. Το τοπίο είναι άγριο και αιχμηρό. Οι ωραιότερες παραλίες είναι στην ανατολική ακτή, ωστόσο οι νοτιοδυτικές έχουν ιδιαίτερη ενέργεια. Μια βουτιά στο Πόρτο Στέρνες δίπλα στο λαξευτό λούκι όπου λέγεται ότι παραλάμβανε τις ψυχές ο περαματάρης επιβάλλεται, παρά την πολυκοσμία. Για ησυχία πηγαίνετε στους Κάππους, στην Καινήπολη ή στα Γυάλια.

Λακωνική Μάνη: φτιαγμένη από πέτρα-1

Η παραλία Καινήπολη με τα χαρακτηριστικά μανιάτικα βότσαλα. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

3. Βαρκάδα κάτω από τη γη

Επισκεφτείτε το συγκλονιστικό λιμναίο σπήλαιο Βλυχάδα Διρού (τηλ. 27330-52222, είσοδος: 13 ευρώ, καθημερινά: 08.30-16.30, τελευταία διαδρομή: 15.45). Η βαρκάδα και το περπάτημα στα έγκατα της γης, δίπλα στα απίστευτα γλυπτά που σμίλεψε η φύση, δεν ξεχνιέται ποτέ. Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η κίνηση είναι μεγάλη, υπάρχει αρκετή αναμονή για την είσοδο στο λιμναίο τμήμα.

4. Τοπίο που δεν ξεχνιέται

Περπατήστε στο μονοπάτι που ξεκινά έξω από το χωριό Αγία Κυριακή και οδηγεί έπειτα από 20 λεπτά στο πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγήτριας, σε ένα απίστευτα γαλήνιο τοπίο. Στην αντίθετη κατεύθυνση το μονοπάτι οδηγεί στο ακρωτήρι Τηγάνι, από τα πιο άγρια σημεία της Μάνης. Καταλήγει στα ερείπια κάστρου, ίσως της Μεγάλης Μαΐνης, και περνά από τις αλυκές, όπου εξορίζονταν οι χαμένοι των μανιάτικων γδικιωμών.

5. Για να καταλάβετε τι είναι η Μάνη

Περιπλανηθείτε στην περιοχή Κατωπάγκι γύρω από τον Γερολιμένα την ώρα που ο ήλιος αρχίζει να γέρνει. Δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να δείτε, αλλά είναι ένας τρόπος να καταλάβετε τη Μάνη και την ιδιοσυγκρασία των Μανιατών. Επίπεδο τοπίο, κοφτερές στουρναρόπετρες, ελιές νάνοι και άγνωστα πέτρινα χωριά.  

6. Τα χωριά του Σαγγιά

Ανηφορίστε στο βουνό του Σαγγιά και ακολουθήστε τη διαδρομή για Μουντανίστικα, Πέπο, Λεοντάκι. Ο θεόστενος δρόμος από Τσικαλιά πάνω από τους γκρεμούς και τα έρημα χωριά προσφέρει μια συγκλονιστική εμπειρία (περίπου 9 χλμ.). Τα Μουντανίστικα, με την ατόφια αρχιτεκτονική και τους πύργους, είναι μάλλον ο πιο άξιος εκπρόσωπος της Μάνης.

7. Στη σκιά του Κάβο Γκρόσο

Ακόμα και αν δεν μένετε εκεί, δοκιμάστε οπωσδήποτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου Κυρίμαι (τηλ. 27330-54288, www.kyrimai.gr), στον Γερολιμένα. Το γοητευτικό περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, ο βράχος του Κάβο Γκρόσο και η δημιουργική κουζίνα της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου αξίζουν με το παραπάνω.  

8. Για μικρούς και μεγάλους

Αναζητήστε στο Νέο Οίτυλο τη ΜανηΒέllα (www.manibella.gr), όπου ο Δημήτρης Βελλόπουλος και η Καλλιόπη Κουτρουμπή λειτουργούν ένα καφέ-μεζεδοπωλείο, που είναι και χώρος πολιτισμού για παιδιά. Την ώρα που τα πιτσιρίκια ψυχαγωγούνται με κατασκευές, ανάγνωση παραμυθιών και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εσείς απολαμβάνετε μεζέδες, εκλεκτά ροφήματα και κοκτέιλ με τοπικά βότανα.

9. Βόλτα στην Αρεόπολη

Αν έρθετε νωρίς ή αργά το καλοκαίρι (τον Αύγουστο ο κόσμος είναι πολύς), περπατήστε στα καλντερίμια του αναπλασμένου ιστορικού κέντρου της Αρεόπολης. Προτιμήστε το βράδυ, για να είναι ήσυχα και να απολαύσετε ένα ποτό στα ατμοσφαιρικά μπαράκια.

Μετάβαση

Με σημείο άφιξης την Αρεόπολη, θα διανύσετε 274 χλμ. από την Αθήνα. Το κόστος για βενζίνη και διόδια (απλή μετάβαση) υπολογίζεται στα 35 ευρώ.

 Διαμονή

Εξαιρετική επιλογή ο Αντάρης (Ομαλές, τηλ. 27330-51700, antareshotel.gr, από 120 ευρώ με πρωινό), λίγο έξω από την Αρεόπολη, με γαλήνιους κήπους και απίθανο πρωινό. Στην ανατολική ακτή επιλέξτε το Aegila Boutique Hotel (τηλ. 27330-23616, www.aegilaboutiquehotel.gr, από 90 ευρώ), στο Έξω Νυφί, με θέα θάλασσα, κομψά δωμάτια, πισίνα και εστιάτοριο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή