Τα «βουνά» από σκουπίδια απειλούν τον τουρισμό στην καρδιά της σεζόν

Τα «βουνά» από σκουπίδια απειλούν τον τουρισμό στην καρδιά της σεζόν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την ανοδική πορεία του τουρισμού, τείνει να εξελιχθεί το πρόβλημα με την καθαριότητα, καθώς η διόγκωση του προβλήματος με την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε στο εξωτερικό. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε ειδική αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις στη δημόσια υγεία και τον τουρισμό, με το σχετικό άρθρο να φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια». Οπως τονίζεται στο άρθρο, πέραν των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, η απεργία στην καθαριότητα πλήττει τον τουρισμό και την εστίαση.

«Μπροστά σε καφετέριες και ταβέρνες όπου μαζεύονται βουνά σκουπιδιών δεν κάθεται πλέον κανείς, ενώ σε πολλά μέρη η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σκουπίδια συσσωρεύονται ακόμη και σε νησιά. Σε πολιτικό επίπεδο συζητείται εάν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή απορριμμάτων. Ορισμένες κοινότητες αλλά και αθηναϊκές συνοικίες έχουν υιοθετήσει ήδη με επιτυχία το σύστημα και δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η χθεσινή έκκληση της υπ. Τουρισμού Ελένης Κουντουρά για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων. «Το υπουργείο Τουρισμού έχει γίνει αποδέκτης κύματος παραπόνων από φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζητούν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και να αποφευχθεί πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, μέχρι να εμφανιστεί η κρίση με τα απορρίμματα, συνεχίζονταν τα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό. Οπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της για την πορεία των μεγαλύτερων τουρ οπερέιτορ της χώρας (TUI και Thomas Cook) η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η Ελλάδα είναι η νικήτρια της φετινής τουριστικής σεζόν. Η FAZ επισημαίνει ότι «έπειτα από μια δύσκολη χρονιά το 2016, με τους τουρίστες όχι μόνον να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, αλλά και να απορρίπτουν σχεδόν ολοκληρωτικά σχετικές προσφορές των τουρ οπερέιτορ, οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού γενικού τουρισμού (TUI και Thomas Cook) αισιοδοξούν και πάλι. Η Ελλάδα είναι η νικήτρια της χρονιάς, ενώ η Αίγυπτος καταγράφει διπλασιασμό των κρατήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή