Ο «υπερβατικός» φωτογράφος Ενρι Τσανάι, μέλος του θρυλικού Magnum

Ο «υπερβατικός» φωτογράφος Ενρι Τσανάι, μέλος του θρυλικού Magnum

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014 σε μία από τις βραδινές περιπολίες του Λιμενικού Σώματος στα ανοιχτά της Χίου, οι αξιωματικοί εντοπίζουν μια φουσκωτή βάρκα γεμάτη μετανάστες κατά τις 5 τα ξημερώματα. Φοβούμενη μια πιθανή σύλληψη, η ομάδα των μεταναστών προσπαθεί να διαφύγει και καταλήγει σε μια νησίδα έξω από τις Οινούσες, χωρίς να γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται. «Οι μετανάστες σχημάτισαν μια μεγάλη σειρά κατεβαίνοντας από το βουνό, όπου είχαν καταφύγει. Τους είχε εντοπίσει ο στρατός που υπάρχει στη βραχονησίδα. Εγώ έμεινα στο τέλος της πορείας και τότε είδα τη γυναίκα με το μωρό της στην αγκαλιά να κοιτάει στο κενό, κάπου αόριστα προς τη θάλασσα και το βλέμμα της με συγκλόνισε», μας λέει ο φωτογράφος Ενρι Τσανάι, ο οποίος βρισκόταν εν πλω για ρεπορτάζ της «Κ».

Ο φωτορεπόρτερ και συνεργάτης της εφημερίδας μας μπήκε πρόσφατα στην οικογένεια του κορυφαίου φωτογραφικού πρακτορείου Magnum ως δόκιμο μέλος, παρουσιάζοντας τη δουλειά του πάνω στην προσφυγική κρίση. «Δεν με ενδιαφέρει η ωμή καταγραφή. Ηθελα να δείξω την τραγική τους κατάσταση, αλλά με έναν τρόπο υπερβατικό, χωρίς να την ωραιοποιήσω», τονίζει ο κ. Τσανάι.

To Magnum ιδρύθηκε το 1947 στο Παρίσι από μια ομάδα κορυφαίων φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Ρόμπερτ Κάπα και ο Ντέιβιντ Σέιμουρ. Το πρακτορείο, το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 70 του χρόνια, λειτουργεί σε μια συνεργατική βάση και τα μέλη του έχουν αποτυπώσει ορισμένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Ο Ενρι Τσανάι μαζί με τον Εμίν Οζμέν από την Τουρκία και την Κριστίνα ντε Μιντέλ από την Ισπανία είναι οι τρεις νέοι φωτογράφοι του πρακτορείου, ενώ το τελευταίο μέλος του Magnum από την Ελλάδα ήταν ο Νίκος Οικονομόπουλος, που έγινε μόνιμος συνεργάτης του το 1994.

Με καταγωγή από την Αλβανία και μεγαλωμένος στην Ελλάδα από τα 11 του χρόνια, ο Ενρι Τσανάι έχει καταγράψει αρκετές διακρίσεις στον χώρο της φωτογραφίας. Πρόσφατα έλαβε μια υποτροφία από το ίδρυμα για τη φωτογραφία «Μανουέλ Ριβέρα – Ορτίζ», επίσης για τη δουλειά του στο προσφυγικό με τίτλο «The wind cries war». Στο πλαίσιο της υποτροφίας διοργανώνεται έκθεση του κ. Τσανάι στο κορυφαίο φωτογραφικό φεστιβάλ της Αρλ, που ξεκινάει στις 3 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή